Κορωνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας

Κορωνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας

Περαιτέρω αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, που χθες ανήλθαν σε 1.997, φοβούνται οι ειδικοί επιστήμονες, που επαναλαμβάνουν ότι το νέο κύμα θα επηρεάσει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα νοσήσουν.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στο πολύ κοντινό μέλλον με ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που μπορεί να φτάσει και τις 3.000 κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Χθες για άλλη μία ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000, με την Αττική, την Κρήτη αλλά και νησιωτικές περιοχές να εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 1.997 νέες διαγνώσεις της νόσου. Από αυτές, 1.022 εντοπίστηκαν στην Αττική, 106 στο Ηράκλειο Κρήτης, 73 στο Ρέθυμνο και 93 στη Θεσσαλονίκη. Για άλλη μία ημέρα δηλώθηκε διψήφιος αριθμός νέων διαγνώσεων από τη Μύκονο (33 κρούσματα), ενώ συνολικά στα νησιά του Αιγαίου εντοπίστηκαν 77 περιπτώσεις COVID-19 και του Ιονίου 15. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ περαιτέρω μείωση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που χθες ήταν 141. Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59.  

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα περιστατικά υπερμετάδοσης του ιού από εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις οποίες δεν τηρούνται τα μέτρα. Στη Μαγνησία, μνημόσυνο στο χωριό Κερασιά σχετίζεται με συρροή κρουσμάτων, με τουλάχιστον επτά άτομα να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ υπό διερεύνηση είναι τα τελευταία 24ωρα κατασκήνωση στα Χανιά που φιλοξενούσε 200 παιδιά και στην οποία έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα μεταξύ φιλοξενουμένων και εργαζομένων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ), εκτίμησε ότι σύντομα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.000. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα. Το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι τελείως διαφορετικό», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Ολοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν». Και πρόσθεσε πως «η μετάλλαξη “Δ” καλπάζει.  Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Ωστόσο, η σοβαρότητα της μετάλλαξης θα γίνει ορατή όταν οι νέοι μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και σε μεγαλύτερης ηλικίας ανεμβολίαστους συγγενείς τους.

Την παράταση μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο 17 Ιουλίου της διάθεσης μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ στους δικαιούχους για τον μήνα Ιούλιο ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης. Μεταξύ όσων δικαιούνται δωρεάν self tests είναι πλέον και τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή