Κακούργημα γίνεται και πάλι η αιμομειξία

Κακούργημα γίνεται και πάλι η αιμομειξία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές που επιβάλλει η συχνότητα των εγκλημάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων και ενδοοικογενειακής βίας, προκαλώντας αποτροπιασμό και σοκάροντας τους πολίτες, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα την «ατιμωρησία στον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με την υπουργική εξαγγελία, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση για τον Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε εσπευσμένα τις παραμονές των τελευταίων εκλογών, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων θα τιμωρούνται αυστηρότερα και αυτεπαγγέλτως. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το έγκλημα της αιμομειξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, το 2019, θα γίνει και πάλι κακούργημα με αυστηρές ποινές καθώς περιλαμβάνεται στα ειδεχθή και με ειδικό φορτίο απαξίας εγκλήματα.

Παράλληλα, κάθε εγκληματική πράξη σεξουαλικής κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας που αφορά ανήλικα άτομα, δεν θα παραγράφεται προτού το ανήλικο ενηλικιωθεί –αλλάζοντας τα όρια της παραγραφής– ενώ τα εγκλήματα αυτά κατά ανηλίκων θα διώκονται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα. Δεν θα απαιτείται δηλαδή μήνυση του θύματος, αλλά η Εισαγγελία, μόλις λάβει γνώση, θα κινεί εκείνη τη σχετική διαδικασία της ποινικής δίωξης. Επίσης οι δράστες για ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα –προσφάτως, δυστυχώς, υπήρξαν πολλά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη– σύμφωνα με τις εξαγγελθείσες νομοθετικές αλλαγές, θα μένουν στη φυλακή περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι σήμερα: τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ όσοι καταδικάζονται σε ισόβια θα εκτίουν την ποινή των ισοβίων μένοντας στη φυλακή για 20 χρόνια αντί για 16 που είναι σήμερα. Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν στο πλαίσιο ευρύτερων τροποποιήσεων του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, καθώς ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή του εδώ και καιρό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει προτείνει δέσμη αλλαγών, τις οποίες θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση και εντός του Ιουλίου αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να γίνει νόμος του κράτους πριν ανοίξουν τα δικαστήρια, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στην εκδήλωση, όπου εξαγγέλθηκαν οι νομοθετικές αλλαγές, πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν για τα θέματα της ατιμωρησίας και της ανάγκης αλλαγών ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ενώ τον συντονισμό είχε η υπογράφουσα. Επίσης έλαβαν μέρος η βουλευτής Αννα Καραμανλή και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαρία Γαβουνέλη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT