Κύκλωμα ηλεκτρονικής απάτης με πλοκάμια στην Ελλάδα

Κύκλωμα ηλεκτρονικής απάτης με πλοκάμια στην Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαν στη διάθεσή τους τις φωτογραφίες τους, γνώριζαν την ευρύτερη περιοχή στην οποία έμεναν καθώς και τα αυτοκίνητα με τα οποία κινούνταν. Ο εντοπισμός τους ήταν θέμα χρόνου. Επειτα από τρεις ημέρες ερευνών, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησαν δύο Ρουμάνες ηλικίας 33 και 40 ετών, οι οποίες έμεναν σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, στην Καλλιθέα και στην Ηλιούπολη. Εις βάρος τους εκκρεμούσε αίτημα έρευνας από τις ρουμανικές αρχές, καθώς οι δύο γυναίκες θεωρούνται μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες μέσω του Διαδικτύου. 

Κατά την έρευνα στα δύο διαμερίσματα, στις 7 Ιουλίου, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 121.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος φέρεται να υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι οι ρουμανικές αρχές δεν είχαν στείλει εντάλματα σύλληψης, παρά μόνον αίτημα συνδρομής στις έρευνες, οπότε οι δύο γυναίκες δεν τέθηκαν υπό κράτηση. Στην Ελλάδα βρισκόταν και ένα ακόμη φερόμενο μέλος της οργάνωσης, ένας 38χρονος από τη Ρουμανία, ο οποίος όμως δεν έχει εντοπιστεί. 

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το κύκλωμα εξαπατούσε διεθνώς πελάτες των ιστοσελίδων Amazon και eBay. Από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021 υπέκλεπταν μέσω παραπλανητικών e-mails τα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καθώς και τους κωδικούς των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων πολιτών στην Ευρώπη. Στα μηνύματα υπήρχε συνήθως σε συνημμένο αρχείο κάποιο κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μόλυνε τον υπολογιστή του θύματος. Σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες παρέπεμπαν τους παραλήπτες των μηνυμάτων μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων σε ιστοσελίδες, μέσω των οποίων μπορούσαν να αλιεύσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Παράλληλα, δημοσίευαν ψευδείς αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων σε ιστοσελίδες, εισπράττοντας σημαντικά ποσά από τους υποψήφιους αγοραστές χωρίς ποτέ να παραδίδουν τα αυτοκίνητα. 

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης μεταφέρονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν ανοιχθεί με πλαστά έγγραφα σε τραπεζικά ιδρύματα της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Οι δύο γυναίκες που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα θεωρούνται περιφερειακά μέλη του δικτύου. Βασική αρμοδιότητά τους ήταν οι αναλήψεις των κερδών σε μετρητά από τράπεζες στη χώρα μας. Αντίστοιχο ρόλο είχαν και άλλα μέλη του δικτύου διασκορπισμένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την εξάρθρωση του δικτύου συμμετείχαν στις παράλληλες έρευνες οι αστυνομικές αρχές της Ουγγαρίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της χώρας μας. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται Ελληνες μεταξύ των θυμάτων της απάτης.

Τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία έχει εξελιχθεί σε μία από τις βασικές έδρες του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ευρώπη. Το 2018 οι ρουμανικές αρχές σε συνεργασία με τη Europol συνέλαβαν στο Βουκουρέστι πέντε μέλη ενός διαβόητου δικτύου κυβερνοεκβιαστών, σε επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Bakovia». Και τότε καθοριστικές για εκείνες τις συλλήψεις ήταν οι πληροφορίες που είχαν μεταφέρει οι ολλανδικές αρχές. Σύμφωνα με αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, δύο εκ των κατηγορουμένων σε εκείνη την υπόθεση είχαν επιχειρήσει παλαιότερα να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε 123 υπολογιστές της μητροπολιτικής αστυνομίας της Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή