Πώς κατανέμονται οι διορισμοί εκπαιδευτικών

Πώς κατανέμονται οι διορισμοί εκπαιδευτικών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα από τους 11.700 διορισμούς για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 θα γίνει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) διαμαρτύρεται ότι η κατανομή των διορισμών στις δύο βαθμίδες δεν έγινε με βάση τις ανάγκες, αλλά με στόχο την τήρηση των 
ισορροπιών. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τους 11.700 διορισμούς οι 6.200 θα γίνουν στην πρωτοβάθμια –εξ αυτών 3.700 δάσκαλοι, 1.500 νηπιαγωγοί και οι υπόλοιποι ειδικοτήτων–, οι 4.960 στη δευτεροβάθμια και 540 σε Μουσικά Σχολεία. Το 53% των θέσεων δόθηκε στην πρωτοβάθμια και το 47% στη δευτεροβάθμια. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο γραμματέας της ΔΟΕ κ. Σταύρος Πετράκης, «η κατανομή φαίνεται να έγινε με στόχο τη διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των ομοσπονδιών. Και αυτό διότι οι διορισμοί δεν έγιναν με βάση τις ανάγκες ανά βαθμίδα, όπως αποτυπώνονται με βάση την κατανομή των προσλήψεων αναπληρωτών ετησίως». Ενδεικτικά το 2020-2021 έγιναν 28.699 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και 18.072 στη δευτεροβάθμια.

Πώς κατανέμονται οι διορισμοί εκπαιδευτικών-1

Η δεύτερη διάταξη που καταργήθηκε προέβλεπε ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις διευθυντών σχολείων, περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, διευθυντών εκπαίδευσης, συμβούλων εκπαίδευσης κ.ά. Μετά την απόσυρση της διάταξης, τις θέσεις των στελεχών εκπαίδευσης θα τις διεκδικούν αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου τομέα. Για το θέμα η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ ανέφερε ότι «ήταν κοινή εκτίμηση του εκπαιδευτικού κόσμου ότι η συμπερίληψη στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας του άρθρου 54 περί της δυνατότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να επιλέγονται ως στελέχη εκπαίδευσης δεν έγινε για λόγους εκπαιδευτικής αξιοκρατίας, αλλά προφανώς για να προωθηθούν σε κομβικές θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας άνθρωποι των ιδιοκτητών και του στενού κομματικού πυρήνα της Ν.Δ. Αν πράγματι η υπουργός ήθελε να συζητήσει για τη δυνατότητα συνέχισης της επιλογής μας ως σχολικών συμβούλων (όπως ισχύει από την περίοδο υπουργίας της κ. Μ. Γιαννάκου και έως σήμερα), θα μας είχε καλέσει θεσμικά σε διάλογο και δεν θα είχε προβεί σε μια διάταξη που αποδεικνύεται τελικά φωτογραφική και για τον λόγο αυτόν μάλλον αποσύρεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή