Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων, έντονη ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Κορωνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων, έντονη ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

Με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς σημάδια έστω σταθεροποίησης εξελίσσεται το νέο κύμα της COVID-19 στη χώρα μας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς σημάδια έστω σταθεροποίησης εξελίσσεται το νέο κύμα της COVID-19 στη χώρα μας. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.109 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 1.571 εντοπίστηκαν στην Αττική, 214 στη Θεσσαλονίκη, 284 στην Κρήτη και 176 στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί περισσότερα από 3.000 ημερήσια κρούσματα ήταν στις 11 Μαΐου 2021 (3.197 κρούσματα). Την προηγούμενη Τρίτη 6 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 1.797 νέα κρούσματα και την Τρίτη 29 Ιουνίου 605. 

Παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει χαμηλός, ενώ και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μειώνεται, γεγονός που εν μέρει σχετίζεται με το ότι οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως νεαρά άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ειδικότερα, χθες δηλώθηκαν τέσσερις επιπλέον θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώθηκε στους 133 από 139 προχθές.

Αντίθετα, αυξητική τάση καταγράφεται στις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από την COVID-19, με 112 νέες εισαγωγές προχθές. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά τις μονάδες υγείας της Αττικής και της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID της επικράτειας, αν και χαμηλό, παρουσιάζει μια μικρή αύξηση από περίπου 9% πριν από μία εβδομάδα σε 12% χθες. 

Για υψηλό αριθμό κρουσμάτων είχε προειδοποιήσει χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι την πραγματική εικόνα καταδεικνύουν όχι μόνο τα κρούσματα αλλά και άλλοι επιδημιολογικοί δείκτες, όπως οι εισαγωγές, οι νοσηλείες αλλά και η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων ήταν χθες τα 27 έτη, όταν στις αρχές του έτους ήταν τα 46 έτη. 

Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα των ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τα οποία το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα πολλών περιοχών της χώρας παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα μεγάλη αύξηση, η οποία μάλιστα στο Ηράκλειο Κρήτης φτάνει το 530%.

Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής (106%), στο Ηράκλειο Κρήτης αυξήθηκε κατά 530%, στα Ιωάννινα κατά 204%, στη Θεσσαλονίκη κατά 133%, στη Λάρισα κατά 136%, στο Ρέθυμνο κατά 84% και στον Βόλο κατά 76%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο παρουσίαζε καθημερινά αυξητική τάση, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται την Κυριακή 11 Ιουλίου, στο Ηράκλειο πλέον η συγκέντρωση του ιικού φορτίου χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή και στο Ρέθυμνο υψηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή