ΔΙΣ για εμβολιασμό: Στο περιθώριο οι «παράλογες» φωνές

ΔΙΣ για εμβολιασμό: Στο περιθώριο οι «παράλογες» φωνές

Αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τη Διαρκής Ιερά Σύνοδος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού ιερέων τάχθηκε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφασίζοντας ωστόσο να απευθύνει αυστηρό μήνυμα κατά των ιερέων και ιεραρχών που τάσσονται κατά του εμβολιασμού και των μέτρων του κορωνοϊού. Η ΔΙΣ συνιστά «για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού», όπως ανέφερε, συνιστώντας επίσης «προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στη λατρευτική της ζωή». Βέβαια, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των 10.000 ιερέων της χώρας.

Ειδικότερα, στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της τακτικής συνεδρίασης της ΔΙΣ μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας. Ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ για την τρέχουσα κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων και την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών. Σε αυτό κρίσιμο ρόλο παίζει η Εκκλησία καθώς ο λόγος της επηρεάζει πολλούς, και νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα στα οποία τα ποσοστά του εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Οι μητροπολίτες έθεσαν προς τον κ. Τσιόδρα ερωτήματα πάσης φύσεως (π.χ. εάν ενδείκνυται ο εμβολισμός στις εγκυμονούσες), ώστε να μεταφέρουν τις απαντήσεις στους ιερείς που θα αναλάβουν το έργο να πείσουν τους πιστούς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ζήτησε από την Εκκλησία να βοηθήσει ώστε να ενημερωθούν και να παροτρυνθούν οι πιστοί να εμβολιαστούν. Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του τόνισε ότι «θα παλέψουμε για το καλό του λαού». «Είμαστε συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας. Ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα», δήλωσε από την άλλη ο κ. Τσιόδρας.

Η ΔΙΣ αποφάσισε να σταλεί στις μητροπόλεις εγκύκλιος «Προς τον Λαό» με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στη λατρευτική της ζωή.

Παράλληλα, η ΔΙΣ αποφάσισε να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μήνυμα που έστειλε η ΔΙΣ σε ιερείς και μητροπολίτες που δεν πειθαρχούν στα προληπτικά μέτρα της πολιτείας κατά του κορωνοϊού, δίνοντας στρεβλά μηνύματα στην κοινωνία και ταυτόχρονα εκθέτοντας την Εκκλησία. «Η ΔΙΣ αποφάσισε να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και τη μακραίωνη κανονική της παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων», ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.

Τέλος, υπενθύμισε –προς τους μητροπολίτες– ότι ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών της προς τα ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή