Εμβολιασμός: 5+1 απαντήσεις για τα αβάσιμα επιχειρήματα των διστακτικών

Εμβολιασμός: 5+1 απαντήσεις για τα αβάσιμα επιχειρήματα των διστακτικών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών M. Θεοδωρίδου έδωσε 5+1 απαντήσεις για τα αβάσιμα επιχειρήματα σχετικά με τα εμβόλια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος για τις παρενέργειες, η λανθασμένη άποψη ότι όσοι έχουν χρόνια νοσήματα δεν πρέπει να εμβολιαστούν, η αναμονή για ένα φάρμακο έναντι της COVID-19, αλλά και η απόθεση της ελπίδας για το χτίσιμο της ανοσίας αγέλης… στους άλλους αναφέρονται ως οι βασικοί λόγοι αποχής από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Με το ποσοστό όσων έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου να έχει ξεπεράσει το 50% στη χώρα μας, πλέον οι αρμόδιες αρχές στρέφονται στους «διστακτικούς» για την αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, προσπαθώντας να διαλύσουν αμφιβολίες και αβάσιμα επιχειρήματα σχετικά με τα εμβόλια. Στα έξι συνηθέστερα επιχειρήματα των ανεμβολίαστων αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δίνοντας απαντήσεις σε καθένα από αυτά:

• «Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα». Το επιχείρημα αυτό, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, δεν ισχύει. Kαι εξήγησε: «Να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται».

• «Περιμένω το φάρμακο». Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

• «Ο εμβολιασμός επηρεάζει τη γονιμότητα». Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους άνδρες. «Εμβολιασμός συνιστάται και για τις εγκύους σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα», σημείωσε.

• «Παρενέργειες». Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας από τον εμβολιασμό είναι 1-2 στο εκατομμύριο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος της σοβαρής νόσησης στον ανεμβολίαστο είναι πολύ κοντινός. 

• «Νοσούν και οι εμβολιασμένοι». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πολλοί χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν εφόσον το εμβόλιο δεν αποδίδει. «Ξεχνούν το γεγονός που πρέπει καθημερινά να θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άτομα ανεμβολίαστα».

Τέλος, η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας», όπως έχουν ονομαστεί όσοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων. «Ας έχουν υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν επιτύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη “Δέλτα”, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.

Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή