Χ. Γώγος: Tα rapid test θα γίνουν υποχρεωτικά αν χρειαστεί

Χ. Γώγος: Tα rapid test θα γίνουν υποχρεωτικά αν χρειαστεί

Ο καθηγητής εξήγησε ότι αν χρειαστεί στις κόκκινες περιοχές θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο θα καθορίσει αν θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημαντικότητα του εμβολιασμού και τα μέτρα που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα» επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα «δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες». Μάλιστα, σημείωσε ότι τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, «καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων». 

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», πρόσθεσε και ανέφερε πως τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης⇒ Κορωνοϊός: Κορύφωση του τέταρτου κύματος τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα», εξήγησε.

Ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι αν χρειαστεί στις κόκκινες περιοχές θα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test», είπε.  Για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ», δήλωσε.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και εάν αυτός θα επεκταθεί σε άλλους κλάδους, ο καθηγητής ανέφερε ότι «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Ως προς τον εμβολιασμό των εφήβωv ηλικίας 15-17 ετών, ο κ. Γώγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων». «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία», επεσήμανε.

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους. «Όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό», συμπλήρωσε.

Τελευταίες είδησεις 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή