Μέδουσες στις παραλίες της Χαλκιδικής

Μέδουσες στις παραλίες της Χαλκιδικής

Σχολιάζοντας τη διάρκεια που μπορεί να έχει το φαινόμενο, ο κ. Χιντήρογλου ανέφερε ότι εξαρτάται από την κίνηση των υδάτινων μαζών.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής έχουν εμφανιστεί μέδουσες, τις τελευταίς ημέρες, που προκαλούν ανησυχία και φόβο στους λουόμενους. 

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, μιλώντας στο Open για το φαινόμενο, ανέφερε ότι είναι γνωστό πάνω από σχεδόν μισό αιώνα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις για πότε εμφανίζονται και αποσύρονται οι μέδουσες. Όπως είπε, σχετίζεται με τον κύκλο ζωής του είδους, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλλά και τη συγκρότηση πλαγκτόν την περίοδο αναπαραγωγής του είδους.

Σχολιάζοντας τη διάρκεια που μπορεί να έχει το φαινόμενο, ο κ. Χιντήρογλου ανέφερε ότι εξαρτάται από την κίνηση των υδάτινων μαζών. Δηλαδή, αν τα ρεύματα είναι αδύναμα και δεν υπάρχουν οι γνωστοί αέρηδες, μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό.

«Ο θεός Αίολος θα βοηθήσει να ανακάμψει το σύστημα εάν αρχίσουν οι βοριάδες στην περιοχή. Το δελτίο καιρού δίνει τέτοιους ανέμους», πρόσθεσε.  

Στην ερώτηση για το πού θα καταλήξουν οι μέδουσες αν φύγουν από τις παραλίες, απάντησε πως θα πάνε προς το ανοιχτό πέλαγος.

Τέλος, σχολιάζοντας για το αν θα πρέπει ο κόσμος να αποφεύγει το κολύμπι, επεσήμανε ότι χρειάζεται απλώς προσοχή. Μάλιστα, είπε ότι οι λουόμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους αμμωνία, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση τσιμπήματος και όσοι έχουν ευαισθησίες με αλλεργίες είτε να αποφεύγουν το μπάνιο, είτε να φορούν ένα πουκάμισο.

Tελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή