Κορωνοϊός: Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

«Το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτριος Θάνος.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων επιστημόνων φαίνεται πως διασπείρεται η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτριο Θάνο, να τονίζει πως το στέλεχος της εν λόγω παραλλαγής αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο kathimerini.gr o κ. Θάνος επεσήμανε πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως και σήμερα το πρωί.

Διαβάστε ακόμη: Γκάγκα: «Στα 32 έτη ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων – Μετατρέψαμε πάλι κλινικές σε COVID»

Ο ίδιος τόνισε πως τα νέα αυτά κρούσματα αφορούν περισσότερο νέους σε ηλικία, ενώ τόνισε πως εξετάζονται οι περιοχές της διασποράς, καθώς και το αν οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους ή και όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την ανοσοποίησή τους.

Ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ επιβεβαίωσε και τα στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα την «αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες».

«Μόλις τέσσερα κρούσματα Δέλτα πριν από δύο εβδομάδες»

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Θάνος επεσήμανε τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας μάλιστα πως πριν από μόλις δύο εβδομάδες τα κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους ήταν μόλις τέσσερα.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ταχύτερα από ότι αναμενόταν. Ο καθηγητής εξήγησε πως διαφορετικό στέλεχος του ιού κυριάρχησε σε κάθε πανδημικό κύμα, επισημαίνοντας πως τέταρτο κύμα θα είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο ταυτόχρονα με το στέλεχος της Δέλτα, εξαπλώνεται στη χώρα και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, ενώ αναφορικά με τα μέτρα επανέλαβε ότι η καλύτερη θωράκιση έρχεται με τον εμβολιασμό παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι μεταλλάξεις μειώνουν την «απόδοσή» τους κατά 10 με 15% περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή