«Καμπανάκι» για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

«Καμπανάκι» για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στο Θριάσιο, περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η λειτουργία του ΕΣΥ. Τη στιγμή που οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων υγείας, που δεν σχετίζονται με την COVID-19, των πολιτών είναι πιεστικές και τα νοσοκομεία «παλεύουν» να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, το νέο κύμα της πανδημίας θέτει ξανά σε επιφυλακή τις μονάδες υγείας. Είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία ήδη έχουν χαρακτηριστεί ξανά COVID, κλινικές που είχαν πρόσφατα επιστρέψει στην αρχική τους λειτουργία, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών νέων περιστατικών κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς με επιστολή της προς τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, διαμαρτύρεται έντονα για τη μετακίνηση δύο γιατρών από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αγλαΐα Κυριακού, στην παιδοκαρδιοχειρουργική του Αγία Σοφία. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, η ΜΕΘ διαθέτει εννέα κλίνες, εκ των οποίων οι τρεις διατίθενται αποκλειστικά για περιστατικά COVID. Η μετακίνηση των γιατρών ενέχει κίνδυνο να υπάρχει αδυναμία περίθαλψης COVID θετικών παιδιών που χρειάζονται ΜΕΘ, με δεδομένη την αναμενόμενη αυξητική τάση μολύνσεων σε μικρές ηλικίες. Η ΕΙΝΑΠ ζητεί να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να καλυφθούν με μόνιμους γιατρούς οι ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του Αγία Σοφία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο Θριάσιο, περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Οπως αναφέρουν, λειτουργούν καθημερινά μόνο τρεις από τις έξι χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 250 ασθενείς να βρίσκονται σε λίστα αναμονής της γενικής χειρουργικής, τουλάχιστον 150 ασθενείς στη λίστα της νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 700 σε αναμονή για ορθοπεδική επέμβαση. Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την προσεχή Τετάρτη 21 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή