ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η νέα «task force» εξάρθρωσε δραστήριο κύκλωμα δουλεμπόρων

Συνελήφθησαν εννιά άτομα από το Ιράκ, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, ενώ κατηγορούνται ακόμα τρεις Ελληνες, ο ένας εκ των οποίων είναι έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου

Η νέα «task force» εξάρθρωσε δραστήριο κύκλωμα δουλεμπόρων

Eνα από τα πιο δραστήρια κυκλώματα δουλεμπόρων στη χώρα, που μετέφερε παράτυπους μετανάστες από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία με ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη, εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μία από τις πρώτες έρευνες που ολοκληρώνονται στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας «task force», η οποία συγκροτήθηκε στην Ασφάλεια για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος.

Συνελήφθησαν 9 άτομα από το Ιράκ, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, ενώ για συμμετοχή στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμα τρεις Ελληνες, ο ένας εκ των οποίων είναι έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου. Οι συλλήψεις έγιναν νωρίς το πρωί της 14ης Ιουλίου με τη συνδρομή στελεχών του Λιμενικού, λίγα λεπτά αφότου το ταχύπλοο σκάφος με τους μετανάστες είχε αποπλεύσει από τη Λευκάδα με κατεύθυνση την Ιταλία. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρειάστηκε να πυροβολήσουν τις μηχανές του ταχύπλοου προκειμένου να τις θέσουν εκτός λειτουργίας.

Η έρευνα για τη δράση των δουλεμπόρων ξεκίνησε τον Ιανουάριο, έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειές τους να μεταφέρουν μετανάστες στην Ιταλία με ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη. Μια τέτοια προσπάθεια καταγράφηκε τον Νοέμβριο, όταν στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν στη Λευκάδα 36 μετανάστες λίγο πριν από την επιβίβασή τους στο υπό σημαία Τουρκίας σκάφος «Destur».

Στο πλαίσιο της έρευνας τα στελέχη της Ασφάλειας προχώρησαν σε άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων, συλλέγοντας πληροφορίες για τη διάρθρωση και τη δράση του κυκλώματος. Προέκυψε ότι οι διακινούμενοι κατέβαλαν στην Τουρκία μέσω συγγενών τους τα χρήματα για τη μεταφορά τους από την Ελλάδα στην Ιταλία. Τα ποσά κυμαίνονταν από 3.000 έως 6.000 ευρώ. Ο ένας από τους μετανάστες φέρεται να κατέθεσε ότι αμέσως μετά την καταβολή των χρημάτων ενημερώθηκε για το ακριβές σημείο στην Ομόνοια απ’ όπου θα τον παραλάμβανε το κύκλωμα για να τον μεταφέρει στο σημείο απόπλου. Ο ένας από τους διακινούμενους κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι αμέσως μόλις η οικογένειά του πλήρωσε τα χρήματα της μεταφοράς, δέχτηκε στο κινητό του τηλέφωνο sms με το ακριβές σημείο απ’ όπου θα τον παραλάμβαναν οι δουλέμποροι. Ως χειριστής του ταχύπλοου συνελήφθη Ουκρανός υπήκοος, ο οποίος περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την απόπειρα διακίνησης των μεταναστών ταξίδεψε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Δύο από τους συλληφθέντες μάλιστα ακούγονται σε μεταξύ τους συνομιλία να αναφέρονται στον Ουκρανό λέγοντας: «10 ημέρες παρακαλάει να πάει για δουλειά ο καημένος». 

Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται 45χρονος υπήκοος Ιράκ, γνωστός με το μικρό του όνομα, «Karwan». Από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνομιλιών προέκυψε ακόμα ότι κατέβαλε κάθε 1η του μηνός αμοιβή 500 ευρώ σε δύο Ελληνες προκειμένου με τα αυτοκίνητά τους να παραλαμβάνουν από τον Εβρο και να μεταφέρουν στην Αθήνα μετανάστες. Το ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν στις μεταφορές ελέγχθηκε στις αρχές Απριλίου στην παλιά εθνική οδό  Καβάλας – Θεσσαλονίκης και στο εσωτερικό του βρέθηκαν τέσσερις παράτυποι μετανάστες. Ενας Ελληνας που φέρεται να μετέχει στο κύκλωμα, έχει κατηγορηθεί τέσσερις φορές την τελευταία δεκαετία για λαθρεμπόριο καπνού και μάλιστα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν εκατοντάδες πακέτα τσιγάρων και συσκευασίες καπνού. Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε αγορά από το κύκλωμα ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους μέσω αγγελίας στην ιστοσελίδα car.gr, όπως επίσης και διασύνδεση των μελών του με απόπειρα μεταφοράς μεταναστών στην Ιταλία τον Φεβρουάριο από την παραλία Χάρακας στην Κερατέα. Την τελευταία υπόθεση είχαν χειριστεί στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας.