Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες»

Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες»

Την ανησυχία τους για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα εξέφρασαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία τους για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα εξέφρασαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στο 60% η μετάλλαξη «Δ» στην Ελλάδα

Καπραβέλος: Ο κίνδυνος είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 60

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι θα είναι κρίσιμο, ενώ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων μιλά για πενταπλασιασμό αριθμό κρουσμάτων τον Αύγουστο. Ωστόσο, όπως τόνισε, επί του παρόντος η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη. 

Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κίνδυνος είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, σημειώνοντας ότι εάν νοσήσουν, θα ασκηθεί πίεση στο σύστημα υγείας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ολα όσα ισχύουν για τους εμβολιασμένους – Στο τραπέζι νέο κύμα… κινήτρων

Γκάγκα: 95% των ασθενών είναι μη εμβολιασμένοι

Το 95% των νοσηλευομένων είναι μη εμβολιασμένοι, δήλωσε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα, ενώ τόνισε ότι πολλοί ασθενείς είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και ορισμένοι άνω των 50.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι άρχισε να γίνεται ορατή εκ νέου η μετάδοση εντός των οικογενειών.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης τρεις νέες γυναίκες που κυοφορούν. Κάλεσε, δε, τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά να εμβολιαστούν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικό το τεστ για την επιστροφή από τα νησιά για τους ανεμβολίαστους

Τζανάκης: Ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανέναν

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανέναν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ένα τρίτο των μη εμβολιασμένων θα μολυνθεί σε αυτό το κύμα και προειδοποίησε για αύξηση των νοσηλειών.

«Από τη στιγμή που έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και εφόσον δεν θα υπάρχουν πια στελέχη της Άλφα, όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Το θέμα είναι το πώς θα μας βρει ο ιός», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Αν μας βρει ανεμβολίαστους θα καθορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία».

Επανέλαβε εξάλλου ότι οι μη εμβολιασμένοι «θα συναντηθούν με τον ιό κάποια στιγμή» και επέμεινε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η ΚΥΑ για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας – Όλα τα νέα μέτρα

Δημόπουλος: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα στα αμφιθέατρα

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σημείωσε ότι οι μελέτες που έχουν διενεργηθεί δείχνουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές, είπε ότι θα προσέρχονται στα αμφιθέατρα με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα.

Είπε επιπλέον ότι οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων σε εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή