ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύκονος: Άρχισε η εφαρμογή των μέτρων, αντιδρά η τοπική αρχή

Λίγοι έβλεπαν ότι δε θα προέκυπταν τοπικοί περιορισμοί μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Μύκονος: Άρχισε η εφαρμογή των μέτρων, αντιδρά η τοπική αρχή

Τα νέα περιοριστικά μέτρα στο νησί της Μυκόνου έχουν τεθεί από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου σε εφαρμογή, η μουσική (πρέπει να) σταματά, και η κυκλοφορία στο Νησί των Ανέμων θα επιτρέπεται μόνο ως τη 1 π.μ.

Τα τοπικά μέτρα αυτά, τα πρώτα για το φετινό καλοκαίρι, κρίθηκαν απαραίτητα μετά την έξαρση όχι μόνο κρουσμάτων αλλά και φαινομένων παραβίασης των περιορισμών κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 37 νέα κρούσματα μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο στο νησί της Μυκόνου.

Η αναλογία των κρουσμάτων στον διάσημο κυκλαδίτικο προορισμό ανέρχεται στα 365 ανά 100.000 ανθρώπους, την ώρα που η αντίστοιχη αναλογία στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών ανέρχεται στα 31 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η είδηση για τα τοπικά μέτρα στη Μύκονο έκαναν τον γύρο του κόσμου, πριν καν εφαρμοστούν, με πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης να σπεύδουν να καταγράψουν την είδηση, χωρίς πάντως κανείς να κάνει λόγο για λόκνταουν.

«Η μουσική απαγορεύτηκε στη Μύκονο», ήταν ο τίτλος που προτίμησε το πρακτορείο Reuters, καταγράφοντας και την αντίθεση του δημάρχου του νησιού Κωνσταντίνου Κούκα, που σε ανάρτησή του στο Facebook το μεσημέρι του Σαββάτου έκανε λόγο για «άδικα» μέτρα εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Διαβάστε ακόμη:

Ο κ. Κούκας ανέφερε στην ανάρτησή του ότι τα μέτρα «στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ό,τι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να διορθωθεί άμεσα».

Από την άλλη πλευρά λίγοι ήταν όσοι δεν προέβλεπαν τη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων στο νησί δεδομένης της έξαρσης των κρουσμάτων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ξενοδόχος στη Μύκονο, ανέφερε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες «βλέπαμε κλιμάκωση των κρουσμάτων στο νησί, ο τρόπος διασκέδασης ήταν ανεξέλεγκτος σε παραλίες, στην πόλη, στα σπίτια και στα σκάφη».

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «δεν μπορεί να είναι εμβολιασμένος ο τουρίστας και αυτός που τον σερβίρει να είναι ανεμβολίαστος».

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της», ανέφερε κατά την ανακοίνωση των τοπικών μέτρων για τη Μύκονο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Εξαιρετικά υψηλό είναι και το ποσοστό της -γειτονικής στη Μύκονο- Πάρου, όπου το Σάββατο καταγράφηκαν 38 νέα κρούσματα, με την αναλογία εκεί να είναι στα 254 ανά 100.000 ανθρώπους. Η Πάρος μάλιστα παρουσιάζει σημαντική άνοδο τα τελευταία 24ωρα, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των επτά ημερών έως το Σάββατο ήταν 20 κρούσματα ημερησίως.

Με πληροφορίες από Reuters, Σκάι 100,3