Μύκονος: Από «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς, στο μίνι lockdown – Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ»

Μύκονος: Από «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς, στο μίνι lockdown – Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ»

Οι «τρύπες» στους ελέγχους, οι ανεμβολίαστοι επισκέπτες και το ηχηρό «καμπανάκι» για άλλα νησιά, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η Μύκονος χαρακτηρίστηκε ως ένα νησί «πρότυπο» στους εμβολιασμούς, με σχεδόν το 90% των κατοίκων της να έχει πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις. Ωστόσο, σε μικρό χρονικό διάστημα τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν και ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλλει ένα «μίνι» lockdown.

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε στην αύξηση 300% των ενεργών κρουσμάτων στο κοσμοπολίτικο νησί; Δύο λοιμωξιολόγοι μίλησαν στο kathimerini.gr, αναλύοντας τις παραμέτρους της τοπικής έξαρσης, η όποια -όπως είπαν- παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ανεμβολίαστοι επισκέπτες και συγχρωτισμός οδήγησαν στην έξαρση

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δημήτρη Παρασκευή, πρέπει να λάβουμε ως δεδομένο ότι ο μόνιμος πληθυσμός στα νησιά -η πλειοψηφία των οποίων εν προκειμένω είχε εμβολιαστεί- είναι κατά πολύ μικρότερος από τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους. Για τους τελευταίους, μάλιστα, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι δεν έχουμε όλα τα στοιχεία, σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμένων. «Ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός τουριστών και εποχιακών εργαζομένων είναι αυτός που κάνει τη διαφορά».

Επιπλέον, ο συνδυασμός ανεμβολίαστων νεών που κατάφεραν να ταξιδέψουν στο νησί και οι συνθήκες συγχρωτισμού, χωρίς τήρηση των μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την τοπική έξαρση κρουσμάτων.

Ο κ. Παρασκευής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες τουριστικές περιοχές, στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, καθώς -όπως είπε- δεν συμβαίνει μόνο στη Μύκονο αυτό.

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής επιδημιολογίας σημείωσε πως σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο στην «εικόνα» της Μυκόνου, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας του νέου αυτού στελέχους, ενώ σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων και την πιθανή αποκλιμάκωση απάντησε χαρακτηριστικά «θα δούμε».

Μύκονος: Από «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς, στο μίνι lockdown – Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ»-1

Δεν «ευθύνονται» οι μόνιμοι κάτοικοι

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, επεσήμανε πως δεν είναι οι κάτοικοι που «ευθυνόνται» για την έξαρση από τη στιγμή που οι επισκέπτες έναι πενταπλάσιοι από τον μόνιμο πληθυσμό. 

Όπως είπε, η μη τήρηση των μέτρων από τους επισκέπτες και ότι αυτό συνεπάγεται, παρά τον εμβολιασμό της πλειονότητας των κατοίκων, οδήγησε στα πολλά ενεργά κρούσματα.

Τέλος, ο κ. Σκουτέλης ανέφερε και αυτός πως μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο η μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως το νέο στέλεχος δεν δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως κάτι άλλο, διαφορετικό, αλλά παραμένει κορωνοϊός. «Τα ίδια μέτρα τηρούμε, με τα ίδια μέτρα προστατευόμαστε. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να εμβολιαστούμε», επεσημανε.

M. Παγώνη: Θα έχουμε κι άλλες «Μυκόνους» χωρίς αυστηρούς ελέγχους

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον απόηχο των μέτρων που επιβλήθηκαν στη Μύκονο από το Σάββατο, ανέφερε πως πιθανόν θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά.

Όπως εξήγησε, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ αρκετά νησιά είναι σήμερα «πορτοκαλί» και «πρέπει να πέφτει το πρόστιμο το ένα μετά το άλλο και να κλείνουν τα μαγαζιά που δεν τηρούν τα μέτρα». 

«Ας πούμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Αρχίζουν τα πάρτι στις βίλες, έχουν δίκιο οι επιχειρηματίες εκεί έγινε το πρόβλημα με 1000 – 2000 άτομα πάρτι. Από εκεί ξεκίνησε η αιτία» ανέφερε για τη Μύκονο η κ. Παγώνη. 

«Να πάνε να εμβολιαστούν οι 50+ και οι νέοι να γίνονται εμβολιασμοί σε πλατείες, μπαρ, έξω από τις εκκλησίες με συνεργεία για εμβολιασμούς» πρότεινε. 

«Έχουμε φτάσει στη μετάλλαξη Δέλτα, αύριο θα είναι η Έψιλον, είναι πολύ μακριά ακόμα… Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα», σημείωσε ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις για 8.000 και 10.000 κρούσματα το προσεχές διάστημα. «Δεν έχουμε νοσηλείες πολλές στα νοσοκομεία αλλά υπάρχει σταδιακή αύξηση. Οι ΜΕΘ θα αργήσουν πολύ ακόμα», πρόσθεσε η ίδια. 

Μύκονος: Από «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς, στο μίνι lockdown – Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ»-2

Γ. Πλακιωτάκης: Ελλιπείς έλεγχοι πριν αναλάβει το Λιμενικό

Περίπου 2.500 άτομα, τα οποία επιθυμούσαν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς στα νησιά, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία έπειτα από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Λιμενικό Σώμα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι είχαν παρατηρηθεί ελλιπείς έλεγχοι στα ταξίδια με πλοία το προηγούμενο διάστημα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα να διενεργεί τους ελέγχους πριν την επιβίβαση και πλέον αποδεδειγμένα γίνονται». Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός.

Ως προς τα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο, είπε ότι είναι προτιμότερη μια μικρή ταλαιπωρία, παρά η απώλεια της τουριστικής περιόδου.

Μπόνους εμβολιασμού προτείνουν οι επιχειρηματίες

Την ίδια ώρα, προτάσεις για αναθεώρηση της απόφασης περί «μίνι» lockdown, υπέβαλαν δύο σωματεία επιχειρηματιών της Μυκόνου, αφού όπως τονίζουν αμέσως μόλις τα καταστήματα έκλεισαν στις 01:00 παρατηρήθηκε έντονος συγχρωτισμός στα σοκάκια του νησιού.

Ειδικότερα, το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου (ΣΕΕΧΩΜ) και το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ) ζητούν αναθεώρηση των μέτρων προκειμένου να μην «στοχοποιείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού».

Ανάμεσα στις προτάσεις που παραθέτουν βρίσκεται επιβράβευση ύψους 150 ευρώ στους εργαζόμενους που εμβολιάζονται.

Μύκονος: Από «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς, στο μίνι lockdown – Λοιμωξιολόγοι μιλούν στην «Κ»-3

Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου προτείνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
  • Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
  • Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης να ανανεώνουν το GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid test ή PCR,

Επιπλέον, ζητούν εντονότερη παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί για να διευκολυνθεί η διενέργεια πολλαπλών rapid test στους ανεμβολίαστους, ενώ προτίθενται να τους παρέχουν και διαμονή. Τέλος, τα δύο σωματεία ζητούν και την αύξηση των δωματίων καραντίνας στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή