Αυξήθηκε η κάλυψη απλών κλινών COVID

Αυξήθηκε η κάλυψη απλών κλινών COVID

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο σε αρκετά νησιά. Σταδιακή επικράτηση του στελέχους «Δέλτα» δείχνουν τα τελευταία δεδομένα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων και της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους «Δέλτα» πορεύεται τον Ιούλιο η χώρα. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας επιφέρει πλήγματα στον τουρισμό στις νησιωτικές περιοχές, με τη Μύκονο να είναι το πρώτο νησί στο οποίο εφαρμόζονται φέτος αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.834 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας και 8 θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες το μεσημέρι 123, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας 141. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό κάλυψης απλών κλινών COVID έχει αυξηθεί στο 18% από 9% που ήταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Από τα νέα κρούσματα, 720 εντοπίστηκαν στην Αττική, 123 στη Θεσσαλονίκη, 104 στην Κρήτη. Τη σταδιακή επικράτηση του στελέχους «Δέλτα» καταδεικνύουν και τα τελευταία δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2. Ειδικότερα, χθες από τον έλεγχο 856 νέων δειγμάτων, τα 466 αφορούσαν το στέλεχος «Δέλτα» (ινδική παραλλαγή), 200 το στέλεχος «Αλφα» (βρετανική παραλλαγή) και 93 το νοτιοαφρικανικό. Σύμφωνα με το Δίκτυο, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου, οκτώ στα δέκα δείγματα από την Κρήτη που ελέγχθηκαν αφορούσαν το στέλεχος «Δέλτα», ενώ σε Ηπειρο, Ιόνια νησιά και Αττική τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50%, 33,3% και 24,8%.

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο σε αρκετά νησιά, και είναι ενδεικτικό ότι χθες εντοπίστηκαν 19 νέα περιστατικά στη Μύκονο, 12 στην Πάρο και 7 στη Θήρα. Η συνεχής καταγραφή νέων περιστατικών και το υγειονομικό πρωτόκολλο που υπαγορεύει όσοι εντοπίζονται θετικοί στον ιό και δεν νοσούν να παραμένουν σε καραντίνα σε ειδικά ξενοδοχεία, δοκιμάζουν τις υποδομές των νησιών. Αλλωστε τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν καταγγελίες για πληρότητα των ξενοδοχείων καραντίνας σε Μύκονο και Πάρο, με αποτέλεσμα τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί να ταλαιπωρούνται πολλές ώρες έως ότου βρουν κατάλυμα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων: Tην περασμένη εβδομάδα στη Μύκονο είχαν τουλάχιστον 15 νέες διαγνώσεις την ημέρα. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες στα σκαλιά του κέντρου υγείας με συμπτώματα». Στην Πάρο προχθές έγιναν 39 νέες διαγνώσεις και το ξενοδοχείο καραντίνας 30 κλινών γέμισε, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται έως ότου βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν ή τους παραλάβει ελικόπτερο για μεταφορά. Στην Τήνο ακόμα είναι ελεγχόμενα τα περιστατικά (ένα με δύο την ημέρα). Στη Σαντορίνη την τελευταία εβδομάδα κάθε μέρα καταγράφονται κατά μέσο όρο δέκα νέα κρούσματα. Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν, ενώ νοσηλεύονται και ασθενείς με COVID-19 στο νοσοκομείο. Στο κέντρο υγείας της Ιου τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται περίπου 5 νέα περιστατικά. Το νησί διαθέτει πλέον ξενοδοχείο καραντίνας 60 κλινών.

Τα μέτρα πάντως που επιβλήθηκαν στη Μύκονο έχουν προκαλέσει ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς, ζητώντας την αναθεώρησή τους. Στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι τοπικές αρχές έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε και σημείωσε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στο νησί είναι στο 85%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή