Πανεπιστήμια: Απάντηση για ελάχιστη βάση εισαγωγής από Ν.Δ.

Πανεπιστήμια: Απάντηση για ελάχιστη βάση εισαγωγής από Ν.Δ.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), και για τα οποία η κυβέρνηση επικρίνεται από την αντιπολίτευση, έδωσε χθες η Ν.Δ. Ενδεικτικά, για την επιστολή αριστούχου ο οποίος μένει εκτός της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ επειδή δεν ξεπέρασε την ΕΒΕ στο Σχέδιο (μάθημα βαρύτητας για τις Αρχιτεκτονικές), η Ν.Δ. αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος υποψήφιος μπορεί, βάσει της βαθμολογίας του, να εισαχθεί στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Πατρών, Ιωαννίνων, Χανίων. Ελαβε βαθμολογία 13,6 στο Σχέδιο, βασικό μάθημα για την εισαγωγή του σε τμήμα Αρχιτεκτονικής (όπως είναι, π.χ., τα Αγγλικά για την Αγγλική Φιλολογία), και δεν κατάφερε να πιάσει τη βάση του 14,03 της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, τον συντελεστή της οποίας η ίδια η σχολή έχει ορίσει».

Μάλιστα, η Ν.Δ. αναφέρει ότι το Σχέδιο διδάσκεται στους υποψηφίους των Πανελλαδικών, καθώς από το σχολικό έτος 2020-21 το υπουργείο Παιδείας έχει θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας όλων των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο για μαθητές της Γ’ τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Οσο για τις εκτιμήσεις για τον αριθμό θέσεων που θα μείνουν κενές λόγω ΕΒΕ (ακούγονται αριθμοί από 20.000 έως 40.000), η Ν.Δ. λέει ότι «τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι και όλοι τους έχουν την εναλλακτική του δημοσίου ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) σε ειδικότητες με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Πάνω από το 40% των φοιτητών μας δεν αποφοιτούν από τα πανεπιστήμιά μας, ενώ ένας στους τέσσερις καταρτιζόμενους των ΔΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου. Θέλουμε φοιτητές που γίνονται πτυχιούχοι, όχι “αιώνιους” φοιτητές που εγκλωβίζονται σε έναν δρόμο χωρίς διέξοδο». 

«Το υπουργείο Παιδείας δεν οδηγεί τους υποψηφίους στα ιδιωτικά κολέγια», αναφέρει τέλος η Ν.Δ. απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις, καθώς «φέτος είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στους υποψηφίους δύο ισοβαρείς επιλογές: κατάθεση τυπικού μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή/και κατάθεση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή