ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό: Αρνείται τις κατηγορίες η Aegean Boat Report

Η ΜΚΟ αντιμετωπίζει διώξεις για διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών και κατασκοπεία

Μεταναστευτικό: Αρνείται τις κατηγορίες η Aegean Boat Report

Ανακοίνωση εξέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Aegean Boat Report σχετικά με τις βαριές διώξεις σε μέλη της και μέλη άλλων οργανώσεων, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας της Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, στα πρότυπα της περυσινής επιχείρησης «Αλκμήνη». Κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών και κατασκοπεία. 

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης αφορά συνολικά δέκα κατηγορουμένους. Οι τέσσερις είναι υπήκοοι Νορβηγίας, ΗΠΑ και Βρετανίας και περιγράφονται από τους χειριστές της υπόθεσης ως «μέλη ισάριθμων ΜΚΟ». Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιοποιούνται πληροφορίες και φωτογραφίες από κινήσεις μεταναστών που, από τα παράλια της Τουρκίας, επιχειρούν να προσεγγίσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Aegean Boat Report αναφέρεται: «Η Aegean Boat Report δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει ποτέ μέρος κανενός κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, οπουδήποτε στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αμφισβητούμε έντονα ότι ένα τέτοιο κύκλωμα υπάρχει στην περιοχή του Αιγαίου, όμως αν υπήρχε, δεν θα ήμασταν αναμεμειγμένοι και εάν ένα τέτοιο κύκλωμα συσταθεί ποτέ, δεν θα ενταχθούμε σε αυτό ή θα συμμετάσχουμε σε κάποια από τις δραστηριότητές του. Δεν είμαστε παράνομοι διακινητές ανθρώπων. Δεν έχουμε μεταφέρει ποτέ παράνομα κανέναν άνθρωπο ή αντικείμενο καθ’ όλη τη διάρκεια όχι μόνο της ύπαρξης της Aegean Boat Report, αλλά και ολόκληρης της ζωής των μελών της. Περαιτέρω, η Aegean Boat Report και τα μέλη της δεν έχουν παραβιάσει και δεν θα παραβιάσουν ποτέ κανέναν νόμο. Επιχειρούμε με αυστηρή προσήλωση στη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία».