Η πανδημία οδήγησε τους Ελληνες σε γρηγορότερο Ιντερνετ

Η πανδημία οδήγησε τους Ελληνες σε γρηγορότερο Ιντερνετ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτητα εν μέσω πανδημίας ανεβάζει το Ιντερνετ στην Ελλάδα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο «επιβίωσης» για πολίτες, επιχειρήσεις και Δημόσιο. Το 2020, την πρώτη πανδημική χρονιά, η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις Ιντερνετ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 27 Mbps.

Η μέση ταχύτητα download στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 34,83%, ενώ η μέση ταχύτητα upload κατά 44%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας Υπερίων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η σημαντική αύξηση της ταχύτητας αποδίδεται στην άνοδο του αριθμού τελικών χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTΗ).

Ταχύτητες Ιντερνετ

Οι ίδιοι οι πολίτες δείχνουν, μεσούσης της πανδημίας, να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ταχύτητες του Διαδικτύου στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των μετρήσεων στην πλατφόρμα Υπερίων. Συνολικά την περίοδο 01.01.2020 – 31.12.2020 καταγράφηκαν 24.582 μετρήσεις από 3.150 συνδέσεις εγγεγραμμένων χρηστών.

Αποζημίωση από παρόχους

Ο αριθμός των μετρήσεων είναι σημαντικά αυξημένος έναντι των προηγούμενων ετών, καθώς –για παράδειγμα– σε σχέση με το 2019 ενισχύθηκε κατά 71%. Η αύξηση συνδέεται με την ενεργοποίηση του εθνικού κανονισμού ανοικτού Διαδικτύου, που προβλέπει έλεγχο της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές, ενώ υποχρεώνει τους παρόχους σε αποζημιώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στη σύμβασή τους.

Ενημέρωση στους καταναλωτές

Σύμφωνα με τον εθνικό κανονισμό ανοικτού Διαδικτύου, που ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα, οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη και τη μέγιστη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός παρόχου.

Η ενημέρωση για τις ταχύτητες αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.

Εκπτωση στον λογαριασμό

Παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων είναι έκπτωση στον λογαριασμό, δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή συνδυασμός αυτών. Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων από 30% για ADSL δίκτυα και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (π.χ. VDSL, FTTH), ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα  καταγγελίας της σύμβασης αζημίως, εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών (με εξαίρεση τις υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού).

Σύμφωνα με την έκθεση «Ανοιχτού Διαδικτύου 2020-2021» της ΕΕΕΤ, η οποία εξετάζει την κατάσταση του Διαδικτύου στη χώρα μας, την περίοδο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 υποβλήθηκε πολύ χαμηλός αριθμός παραπόνων για θέματα ανοικτού Διαδικτύου.

Παράπονα για χαμηλές ταχύτητες

Η συντριπτική πλειονότητα των παραπόνων αφορούσε τη γενική ποιότητα υπηρεσίας και περιλάμβανε αναφορές χρηστών για χαμηλή ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ αποτελεί το δεύτερο ή τρίτο επίπεδο υποβολής παραπόνων, αφού οι δυσαρεστημένοι συνδρομητές πρώτα απευθύνονται στον πάροχό τους, ή σε δεύτερο επίπεδο σε όργανα επίλυσης διαφορών (π.χ. Συνήγορο του Καταναλωτή) και μόνο οι συνδρομητές που δεν μένουν ικανοποιημένοι με την επίλυση του παραπόνου τους απευθύνονται στην ΕΕΤΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή