Ψηφιακή επίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ψηφιακή επίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισβολή χάκερ εκδηλώθηκε χθες στα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες του οποίου προσπαθούν να την αποκρούσουν και να ενεργοποιήσουν ξανά τις λειτουργίες του από σήμερα. Πρόκειται για ψηφιακή επίθεση τύπου ransomware (μια πρακτική που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα), όπου οι εισβολείς μπαίνουν στο σύστημα και κλειδώνουν κρίσιμες λειτουργίες του μη επιτρέποντας τη χρήση στον ιδιοκτήτη.

Οι ψηφιακοί διαρρήκτες έχουν στείλει μήνυμα στη δημοτική αρχή, εκβιάζοντας και ζητώντας λύτρα για να απελευθερώσουν το δίκτυο και κρίσιμα αρχεία (όπως η μισθοδοσία), ενώ ζητούν και διαδικτυακή «συνάντηση», σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιο «παράθυρο» βρήκαν ανοιχτό για να μπουν μέσα στο ψηφιακό δίκτυο του δήμου, συνήθως πρόκειται για κάποιο phising mail που «ψαρεύει» απαντήσεις.

«Ολες οι υπηρεσίες του δήμου και οι συνεργαζόμενες εταιρείες δουλεύουν εντατικά από νωρίς για την αποκατάσταση όλων των λειτουργιών το συντομότερο δυνατό. Εχουμε back up των δεδομένων σε βασικές λειτουργίες του δήμου, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές. Ακόμα πολλές υπηρεσίες, όπως τα ληξιαρχεία, είναι καλυμμένες λόγω της συνεργασίας τους με άλλους φορείς του Δημοσίου. Από αύριο θα δούμε εάν υπάρχουν κάποια σημεία που δεν μπορούμε να επαναφέρουμε», είπε χθες στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει μήνυση, ενώ ο δήμαρχος έχει ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη και την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Πρέπει να δούμε εάν θα εκδηλωθεί και δεύτερο κύμα επίθεσης, εάν υπάρχει κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό το οποίο πρέπει να απομακρύνουμε», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή