Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η επίτευξη του επιδιωκόμενου τείχους ανοσίας καθώς η υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει παγκοσμίως.
Την αυξημένη εγρήγορση μαρτυρούν αφενός τα κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας και συγκεκριμένα στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να τονωθεί περισσότερο το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα και αφετέρου οι σαφείς προειδοποιήσεις για πιθανή επέκταση των επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός.
Κίνητρα σε γιατρούς – φαρμακοποιούς
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
• Φαρμακοποιοί και ιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε πολίτες με αμοιβή 10 ευρώ το ραντεβού.
• Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
• Από 20 ευρώ ανεβαίνει στα 50 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό κατάκοιτων συμπολιτών μας στα σπίτια τους.
Δυνατότητα επέκτασης
Επιπλέον, ήδη από χθες, σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.
Ταυτόχρονα ο κ. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίστηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους προδιαγράφοντας όλο και πιο συγκεκριμένα την χειμερινή πραγματικότητα ενώπιον της οποίας ενδέχεται να βρεθούν.
Στο τραπέζι απαγόρευση εισόδου στο λιανεμπόριο
Έτσι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτή την προοπτική απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων σε καταστήματα του λιανεμπορίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή. Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε, να τον περιορίσουμε. (…) Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο».
Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κάποιων επαγγελματικών ομάδων ο κ Γεωργιάδης ανέφερε: «Δεν είμαστε τύραννοι. Έπρεπε να συμβεί αυτό που έγινε, είπε προσθέτοντας ότι «ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλεία του».
Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους πχ. καταστήματα λιανεμπορίου αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο.
Συνταγματικές επισημάνσεις
Τέλος ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, όπως εκφράστηκαν στη σημερινή τους συνάντηση, με αφορμή το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την 4η παράγραφο του 25ου άρθρου του Συντάγματος, λέγοντας: «Tο Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα «περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ».
Αναφερόμενη από την πλευρά της σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει ,αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα».