Ο Λυκαβηττός αλλάζει πρόσωπο

Ο Λυκαβηττός αλλάζει πρόσωπο

Επειτα από χρόνια εγκατάλειψης, ξεκινούν οι εργασίες παρέμβασης στον λόφο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν έχετε συνδέσει τον λόφο του Λυκαβηττού με συναυλίες των νεανικών σας χρόνων και ανέμελες κυριακάτικες βόλτες, τότε η είδηση που ακολουθεί σας ενδιαφέρει. Επειτα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης ξεκινάει η αναγέννηση του Λυκαβηττού, με την υλοποίηση του πολυεπίπεδου ερευνητικού έργου «Λυκαβηττός». «Ο Λυκαβηττός ξεκίνησε να αναμετριέται με την εποχή του. Επειτα από πολλά χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης, κερδίζει τον χαμένο χρόνο. Με προσοχή και σεβασμό στο μοναδικό οικοσύστημα ενός αστικού δάσους, που είμαστε τυχεροί να έχουμε. Η Αθήνα έκλεισε την πόρτα στη θεωρία, έχουμε ήδη περάσει στην πράξη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, που επισκέφθηκε τα σημεία όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Το εν λόγω πρόγραμμα, που εκπονήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καμίνη, υπό τον συντονισμό της αρχιτέκτονος Μαρίας Καλτσά και με τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποσκοπεί στην αναζωογόνηση, την προστασία αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του Λυκαβηττού στη σύγχρονη πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα είναι από τις λίγες πόλεις που έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα αστικό δάσος 442,8 στρεμμάτων στην καρδιά της. Ο δημοφιλής λόφος προσφέρει στους φυσιολάτρες δυνατότητες για πεζοπορία σε μονοπάτια με οικολογικό ενδιαφέρον, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, όπως βέβαια και την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης.

Ο Λυκαβηττός αλλάζει πρόσωπο-1

Με τη δέσμευση να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση στους κατοίκους της περιοχής, ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες η υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχεδίου, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Αξιώτη. «Ο πρώτος άξονας αφορά εργασίες αντιδιαβρωτικού και αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στη ΝΑ πλευρά του λόφου, κοντά στην πολεοδομημένη περιοχή του Κολωνακίου, όπου έχουν καταγραφεί τα εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα, με σκοπό την προστασία του εδάφους με ανακοπή μεταφοράς εδαφικού υλικού, τον έλεγχο της επιφανειακής ροής των ομβρίων υδάτων, τη διοχέτευση αυτών σε ελεγχόμενους αποδέκτες και τη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών γένεσης και προστασίας της νέας βλάστησης», περιγράφει ο κ. Αξιώτης στην «Κ». «Η έναρξη των εργασιών θα γίνει με τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των σαθρών εδαφών από τα πρανή του λόφου επί των οδών Δώρας Δίστρια και Κλεομένους, τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και την επένδυση των πρανών με εύκαμπτα γεωσύνθετα υλικά, τα οποία επιστρώνονται ως τάπητας, επικαλύπτονται με κηπευτικό χώμα και βοηθούν στη συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους, απορροφούν τα όμβρια ύδατα, μειώνουν την ταχύτητα του νερού και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, βελτιώνοντας τη βλάστηση» προσθέτει ο ίδιος. 

Εν συνεχεία, θα γίνει αντικατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου σε όλο το μήκος των 1.700 μέτρων και νέα επίστρωσή του με υδατοπερατά υλικά, ώστε ο χαρακτήρας του να είναι συμβατός με του αστικού δάσους και να αποτελεί ευχάριστη, κύρια πεζοπορική διαδρομή. Θα ακολουθήσει ήπια αποκατάσταση με φυσικά υλικά μιας περιπατητικής διαδρομής μήκους 3 χλμ., τα οποία συνδέουν επιμέρους σημεία του λόφου, όπως η Πράσινη τέντα που ξανάνοιξε τις πόρτες της και το Πέτρινο περίπτερο.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή