Κορωνοϊός: Αυστηρό μήνυμα από Θεοδωρίδου, Θεμιστοκλέους στους αρνητές – Στο 55% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Κορωνοϊός: Αυστηρό μήνυμα από Θεοδωρίδου, Θεμιστοκλέους στους αρνητές – Στο 55% οι πλήρως εμβολιασμένοι

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σκληρότερες προειδοποιήσεις προς τους αρνητές των εμβολίων επιφύλασσε η ενημέρωση της Δευτέρας.

Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους δεν έκρυψαν τα λόγια τους και, σχετικά ερωτηθέντες, απευθύνθηκαν τόσο προς τους ανεμβολίαστους όσο και προς εκείνους τους (ελάχιστους) γιατρούς που προσπαθούν να καταλάβουν ηγετική θέση στις τάξεις των αρνητών.

«Δεν έχουν αυτιά ν΄ακούσουν»

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πειθαρχία από όλους, καθώς, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και πρόσθεσε: «Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, σε αυτούς δεν θα έλεγα τίποτε, διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν», είπε. 

«Τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις διαμαρτυρίας που κάνουν, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία».

 «Τσαρλατάνοι»

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη συμμετοχή γιατρών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «τσαρλατάνους». 

«Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας. Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί διάφορους κανόνες και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς. Ειδικά οι γιατροί που εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης, υπάρχουν όργανα. Ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στο πλαίσιο κάποιου που είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν την νομοθεσία».

Στο 55% του πληθυσμού οι εμβολιασμοί

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα συνεχίζεται με τη σημερινή ημέρα να κλείνει κοντά στις 75.000 δόσεις.

Από την πρώτη μέρα του προγράμματος «Ελευθερία», έχουν γίνει πάνω από 10.200.000 εμβολιασμοί.

Διαβάστε: Ο ηλικιακός χάρτης του εμβολιασμού

Υποχρεωτικότητα: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κάθε περίπτωση συντηρείται στην επικαιρότητα. 
Πληροφορίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται, πέραν των εκπαιδευτικών, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα βρίσκονται:

  • Οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.
  • Εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, στην ύδρευση αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς

Βασική πηγή προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν πάντως οι εκπαιδευτικοί. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ανταποκριθεί περισσότερο από πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες στο προσκλητήριο και είναι εμβολιασμένοι σε υψηλό ποσοστό, της τάξεως του 75%. Ομως, στον αντίποδα, είναι προφανές πως εάν κάποιος δάσκαλος προσβληθεί από κορωνοϊό και υποχρεωθεί να μπει σε καραντίνα ή νοσήσει, η εκπαιδευτική διαδικασία στο τμήμα του θα «παγώνει» για μέρες, καθώς δεν θα είναι εύκολη η αναπλήρωση.

Μετά τις 23 Αυγούστου οι αποφάσεις 

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα αποφασιστούν μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα, παρότι προκειμένου να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε νέες επαγγελματικές κατηγορίες δεν απαιτείται καινούργια νομοθετική ρύθμιση. 

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στην ενημέρωση της Δευτέρας η Μαρία Θεοδωρίδου, στη χώρα μας, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν στο περιβάλλον των παιδιών, είναι άτομα ευάλωτα, είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος. 
 
Επίσης ανέφερε ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων», υπογράμμισε.
  
Ανακοινώνοντας την θετική εισήγηση της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12 – 15, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός με απαραίτητη τη συγκατάθεση των γονέων. Η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας, είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 12 έως 15 ετών
 
Οι διεθνείς Οργανισμοί, είπε η κυρία Θεοδωρίδου έχουν εγκρίνει με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις από το Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, ενώ πριν τρεις ημέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Από τις μελέτες έχει προέκυψε ότι τα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
 
Αναφερόμενη στην σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου από τον Μάιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασμένων. «Είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση», τόνισε η καθηγήτρια. Επανέλαβε ότι η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά από την έναρξη του εμβολιασμού, υπό συνθήκες πραγματικές.

Οι επιπτώσεις της covid-19 στα παιδιά

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της covid στα παιδιά, Τόνισε, τέλος, ότι η νόσος είναι μεν ήπια και ασυμπωματική στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, εντούτοις μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευθεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία.

Τα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν την σπανιότητα ενός συνδρόμου που σχετίζεται με την covid, το πολυοργανικό φλεγμωνώδες σύνδρομο.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μια λοίμωξη με covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά την νόσηση, το λεγόμενο post-covid το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από την βαρύτητα της λοίμωξης, και τα συμπτώματα είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, είπε η καθηγήτρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή