Εμβολιασμός: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση

Εμβολιασμός: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση

Τον Αύγουστο οι αποφάσεις στην Ελλάδα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για την τρίτη δόση εμβολιασμού, με αρχή συγκεκριμένες ομάδες, έχει ανοίξει. Και αυτό διότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού καλπάζουν.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, και οι φαρμακευτικές εταιρείες προκρίνουν την ανάγκη τρίτης δόσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, εντός του Αυγούστου αναμένεται να καταλήξουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον χρόνο χορήγησης μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19 σε εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τρίτη δόση θα χρειαστούν κατά προτεραιότητα άτομα που είτε λόγω νοσημάτων (μεταμοσχευμένοι, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία) είτε και λόγω ηλικίας έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Επίσης, στις πρώτες ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, η πλειονότητα των οποίων έκανε το εμβόλιο πριν από επτά μήνες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αρχίσει να συζητείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες οδηγίες. Οπως ανέφερε προχθές η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «έχουμε πει ότι το πότε θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας, και της φυσικής αλλά και των εμβολίων.

Φαίνεται ότι για άτομα τα οποία δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση. Επομένως, οι ομάδες οι οποίες με μελέτες αποδεικνύονται ότι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση είναι οι ομάδες που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω επαγγέλματος ή νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς.

Η συλλογή όλων των δεδομένων γίνεται και στη χώρα μας, αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση». Σύμφωνα πάντως με την καθηγήτρια, πιθανότατα θα ακολουθηθεί η προτεραιοποίηση που υπήρξε και για τον βασικό εμβολιασμό.

«Εντός του Αυγούστου περιμένουμε να μας ενημερώσει η Επιτροπή για το πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στους υγειονομικούς», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη. Η ίδια πάντως εκτιμά ότι το βάρος τώρα πρέπει να δοθεί στο να προχωρήσει ο εμβολιασμός στους ανεμβολίαστους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το τέταρτο κύμα της COVID-19 παρατηρούνται και ήπια περιστατικά της νόσου μεταξύ εμβολιασμένων υγειονομικών. «Το ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι περίπου 90%. Που σημαίνει ότι τα κρούσματα αυτά εμπίπτουν στο “παράθυρο” του 10% της αναποτελεσματικότητας των εμβολίων και σχετίζονται με το πολύ υψηλό ιικό φορτίο που παρατηρείται σε αυτή τη χρονική στιγμή», εξηγεί η κ. Παγώνη.

Η συζήτηση για μια ενισχυτική δόση ξεκίνησε νωρίς, με την εμφάνιση πιο μεταδοτικών, σε σχέση με τον αρχικό SARS-CoV-2, στελεχών του ιού, και εντάθηκε τον τελευταίο μήνα, όταν επιστήμονες από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι μια τρίτη δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ενισχύει την προστασία από την COVID-19. Οι αρχικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ ήταν αρνητικές, αφού το κύριο μέλημα παραμένει πώς θα πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το βασικό εμβολιαστικό σχήμα έναντι της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT