Καιρός-Καύσωνας: «Οι προσεχείς ημέρες θα θυμίζουν το 1987» – Τι δηλώνει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος

Καιρός-Καύσωνας: «Οι προσεχείς ημέρες θα θυμίζουν το 1987» – Τι δηλώνει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος

«Ο μεγαλύτερος καύσωνας της 35ετίας», δηλώνει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «φούρνο» μπαίνει σταδιακά η χώρα, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κατάσταση που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. «Οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν μεγάλη διάρκεια», τονίζει στο kathimerini.gr o διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, μπορεί και να ξεπεράσουν τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Yψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που είναι σύνηθες στους καύσωνες, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, και είναι αυτό που ανεβάζει τον δείκτη δυσφορίας. «Καθ’ όλη τη διάρκειά του οι θερμοκρασίες θα είναι σε πολλές περιοχές υψηλές και σταδιακά θα ανεβαίνει και η ελάχιστη θερμοκρασία, κυρίως στις πιο αστικές περιοχές», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος πρόκειται για έναν από τους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας 35ετίας. «Από το 1987 και μετά είχαμε περίπου 10 ή 11 μεγάλης διάρκειας καύσωνες και ο συγκεκριμένος θα είναι σίγουρα μέσα σε αυτούς».

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει ακόμη ένα «ποιοτικό χαρακτηριστικό», καθώς το 2007 είχαμε δύο καύσωνες μεγάλης διάρκειας, κάτι που ξανασυμβαίνει φέτος, μετά τον καύσωνα του Ιουλίου.

Τι προκαλεί τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, στους παρατεταμένους καύσωνες «υπάρχει μια εμμονή πολύ υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αποφέρουν την αύξηση της θερμοκρασίας».

Δεν αρκεί να έχουμε μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική, πρόσθεσε ο ίδιος και όπως ανέφερε εν προκειμένω, «αυτό που ζεσταίνει περισσότερο είναι καθοδικά ρεύματα μέσα στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιουργούνται από συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα χαμηλότερα στρώματα. Οι θερμές αέριες μάζες με υψηλές πιέσεις που ευνοούν τις καθοδικές κινήσεις και τη θέρμανση των αερίων μαζών έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Εως 41-42 βαθμούς την Τετάρτη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία την Τετάρτη 28/07. Έτσι οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς, ενώ οι απολύτως μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στα ηπειρωτικά στους 41-42 βαθμούς και στο Ανατολικό Αιγαίο τους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Καιρός-Καύσωνας: «Οι προσεχείς ημέρες θα θυμίζουν το 1987» – Τι δηλώνει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος-1

Την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Οι κλιματιζόμενοι χώροι σε όλη την Αττική

Συνεχώς ανανεώνεται ο διαδραστικός χάρτης της Περιφέρειας Αττικής με τους κλιματιζόμενους χώρους σε όλους τους δήμους.

Σημειώνεται ότι ο χάρτης ενημερώνεται βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται από τους δήμους, με τους κλιματιζόμενους χώρους που λειτουργούν για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία, καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή