Περίπου 200.000 άτομα είναι φορείς της ηπατίτιδας Β

Περίπου 200.000 άτομα είναι φορείς της ηπατίτιδας Β

Η πανδημία της COVID-19 δεν είναι λόγος για να παραμελείται το νόσημα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει. Αυτό είναι το μήνυμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με αφορμή την σημερινή, 28η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η πανδημία της COVID-19 δεν είναι λόγος για να παραμελείται το νόσημα ούτε από τους ασθενείς, ούτε από τις υπηρεσίες υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 80.000 της ηπατίτιδας C, λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο, εφόσον οι ασθενείς δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αγωγή. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά (δηλαδή με επαφή του ατόμου με μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος) και από μητέρα στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό, ενώ το ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με παρεντερική επαφή και σπανιότερα με τη σεξουαλική επαφή ή από μητέρα σε παιδί.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας. Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει, ωστόσο η νόσος είναι σήμερα ιάσιμη, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέας γενιάς φάρμακα που χορηγούνται ως δισκία, και οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα και σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία από το 2014 έως σήμερα έχουν λάβει τη σχετική αγωγή 11.848 άτομα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β και C που έχει συντάξει η χώρα μας συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν.

Η χώρα μας έχει συνταχθεί με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για δηλαδή μείωση κατά 65% των θανάτων λόγω της ηπατίτιδας και κατά 90% των νέων μολύνσεων από την ηπατίτιδα Β και C το 2030 σε σχέση με το 2015. Ο στόχος αυτός σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί από τις χώρες της Ε.Ε. εάν δεν υπάρξουν άμεσες και εντατικές δράσεις για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης και θεραπεία.

Τελευταίες ειδήσεις

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT