Οι λόγοι των αρνητών και οι ανησυχίες των ανεμβολίαστων

Οι λόγοι των αρνητών και οι ανησυχίες των ανεμβολίαστων

οι-λόγοι-των-αρνητών-και-οι-ανησυχίες-τ-561450862

Δύσκολος φαίνεται ότι είναι ο στόχος της συλλογικής ανοσίας έναντι της COVID-19 στη χώρα μας, καθώς ένα σημαντικό μέρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, εμφανίζονται αμετακίνητοι στην απόφασή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), από το 32% των συμμετεχόντων ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν κλείσει ραντεβού, σχεδόν το 60% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και το 44% αυτών πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα το παρακινούσε να εμβολιαστεί. Η έρευνα καταδεικνύει και τις διαφορετικές προσεγγίσεις τής εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης που έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι, με τους δεύτερους να ανησυχούν λιγότερο ότι θα αρρωστήσουν από κορωνοϊό.  

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Alco, σε δείγμα 800 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω σε όλη τη χώρα, το διάστημα 19-25/7. Οπως κατέδειξε, το 62% δήλωσε ότι έχει εμβολιαστεί, το 32% «όχι» και το 6% έχει προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο. Οταν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν προγραμματίσει ραντεβού ερωτήθηκαν εάν σκοπεύουν να το κάνουν, το 59% απάντησε αρνητικά, το 27% θετικά και το 14% απέφυγε να απαντήσει. 
Ως λόγους για τους οποίους δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, το 46% ανέφερε ότι είναι κατά των εμβολίων, το 31% ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 15% ότι δεν θεωρεί αποτελεσματικό το εμβόλιο και το 5% και 3% επικαλούνται ιατρικούς και θρησκευτικούς λόγους, αντίστοιχα. Το 44% δηλώνει ότι τίποτα δεν είναι σε θέση να του αλλάξει γνώμη. Αντίθετα, το 22% θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους είναι λόγος για να αναθεωρήσει τη στάση του, το 12% θα άκουγε τις συστάσεις υπέρ του εμβολιασμού του προσωπικού του γιατρού, το 11% θεωρεί ότι θα το παρακινούσε η υποχρεωτικότητα και το 2% θα το σκεφτόταν εάν αρρώσταινε κάποιος φίλος ή συγγενής. Από όσους δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, οι μισοί ανησυχούν για την πανδημία, έναντι του 76% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, και μόνο το 25% φοβάται ότι μπορεί να νοσήσει (51% των εμβολιασμένων). Το παράδοξο είναι ότι το 35% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν θεωρεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία.

Οι λόγοι των αρνητών και οι ανησυχίες των ανεμβολίαστων-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή