Στο επίκεντρο της COVID το Αιγαίο

Στο επίκεντρο της COVID το Αιγαίο

Χθες κατεγράφησαν 319 κρούσματα στην Κρήτη και 331 στη νησιωτική χώρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα κινείται το τέταρτο πανδημικό κύμα της χώρας μας, που φαίνεται να έχει «εστιάσει» στο ελληνικό καλοκαίρι και σε μεγάλο βαθμό στα νησιά του Αιγαίου. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.845 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 829 εντοπίσθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, 319 στη Θεσσαλονίκη, 319 στην Κρήτη και 331 στη νησιωτική χώρα, εκ των οποίων τα 271 στα νησιά του Αιγαίου – χωρίς να υπολογίζεται η Εύβοια. 

Να σημειωθεί ότι χθες κατεγράφησαν 104 νέα κρούσματα στη Ρόδο, σε ένα από τα νησιά που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κόκκινο», σύμφωνα με τους επιδημιολόγους και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο αριθμός των θανάτων ασθενών με COVID-19 που δηλώθηκαν χθες είναι 12. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 165 ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ήταν 130. Χθες κατεγράφησαν και 207 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, στα οποία πλέον η κάλυψη στις απλές κλίνες COVID αγγίζει το 30% και στις κλίνες ΜΕΘ COVID το 40%. 

Εν τω μεταξύ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα για προγραμματισμό των ραντεβού χορήγησης εμβολίων mRNA έναντι της COVID-19 και σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Υπενθυμίζεται ότι τα ραντεβού προγραμματίζονται από οποιονδήποτε εκ των γονέων ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, με τη χρήση του κωδικού Taxisnet.

Επίσης, το ραντεβού μπορεί να κλειστεί και από φαρμακείο ή ΚΕΠ, αφού ο γονέας προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού του. Το παιδί που θα εμβολιασθεί θα πρέπει να μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο συνοδεία του γονέα. 

Οπως ανέφερε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, τις πρώτες ώρες ενεργοποίησης της πλατφόρμας είχαν προγραμματιστεί περίπου 900 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, με την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν εμβολιασθεί περίπου 300.000 νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών, ενώ εκκρεμούν άλλοι 15.000 εμβολιασμοί. Συνολικά, σε αυτή την ηλιακή ομάδα ανήκουν 900.000 άτομα στη χώρα μας. 

Αποζημιώσεις

Να σημειωθεί ότι προχθές ψηφίσθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τις νέες αποζημιώσεις ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών για τον προγραμματισμό και τη διενέργεια εμβολιασμών έναντι της COVID-19. Σύμφωνα με την τροπολογία, η αμοιβή των φαρμακοποιών και των γιατρών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και προγραμματισμού του εμβολιασμού ανέρχεται σε 10 ευρώ. Η αμοιβή εκκαθαρίζεται και καταβάλλεται μόνον εφόσον διενεργηθεί η πρώτη δόση στο άτομο για το οποίο προγραμματίσθηκε το σχετικό ραντεβού. Για τη διενέργεια των εμβολιασμών οι γιατροί αποζημιώνονται με 20 ευρώ όταν γίνονται στο ιατρείο και με 50 ευρώ όταν γίνονται κατ’ οίκον. Η αποζημίωση καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή