Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής

Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής

Θερμοκρασιακό ρεκόρ στη Μακρακώπη με 46,3 βαθμούς Κελσίου. Σε 29 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Αττική το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμίνι» θύμιζαν και σήμερα οι θερμοκρασίες σε όλη η χώρα, με την κορύφωση του καύσωνα να εκτοξεύει το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές. Την ίδια ώρα η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρέυματος «δοκιμάζει» τις αντοχές του συστήματος.

«Σαχάρα» η Αττική

Χαρακτηριστικό της ζέστης που καταγράφηκε στην Αττική, είναι ότι στους 29 από τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo, σε αντίστοιχες περιοχές του Λεκανοπεδίου, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμόμετρο στη Μάνδρα έφτασε στους 42 βαθμούς, ενώ ακόμη και στα βόρεια προάστια -όπως στην Αγία Παρασκευή, στην Εκάλη και στο Μαρούσι- ο υδράργρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς.

Διαβάστε ακόμη: Η Αθήνα φλέγεται – «Σαχάρα» το κέντρο της πόλης (βίντεο)

Δείτε εδώ αναλυτικά τις μετρήσεις στην Αττική.

Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής-1
Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής-2
Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής-3
Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής-4

Ρεκόρ στη Μακρακώμη

Μάλιστα, το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε ακραίες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς, τους 43 βαθμούς σε 22 σταθμούς, ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 46.3 βαθμοί στη Μακρακώμη, Φθιώτιδας.

Όπως έγινε γνωστό η καταγραφή αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο του ΕΕΑ. 

Καύσωνας: Πάνω από 40 βαθμούς οι έξι στις δέκα περιοχές της Αττικής-5

Δείτε ζωντανά την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου:

Δείτε εδώ τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα

Ο θερμότερος Ιούλιος της 10ετίας στα νησιά

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo, o φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ για τα ηπειρωτικά της χώρας ήταν ο δεύτερος πιο θερμός στο ίδιο διάστημα.

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν φέτος τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο.

Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήσαν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις δύο πρώτες και τις πέντε τελευταίες ημέρες).

«Crash test» για το δίκτυο ηλεκτροδότησης

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση τους ρεύματος τις ώρες αιχμής προκειμένου το δίκτυο της ΔΕΗ να μην υπερφορτωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξει εκτεταμένο μπλακ άουτ ζήτησε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.  

Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τη ζήτηση στις ώρες αιχμής.

«Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ», είπε και πρόσθεσε: «Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα. Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες».

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές του Αγρινίου και της Λάρισας

Σύμφωνα με τοπικά μέσα καταγράφηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση στον Αγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου και στη Λάρισα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης ρεύματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας, τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται λίγο μετά τις 5.30 μ.μ., κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αλλά και στη Γιάννουλη.

 Τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν πλήρως στην πόλη της Λάρισας και τη Γιάννουλη λίγο μετά τις 8.30 αργά το απόγευμα, ενώ παραμένουν μεμονωμένα προβλήματα σε ποιμνιοστάσια πέριξ της περιοχής του Αμπελώνα και της Γιάννουλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή