Καύσωνας: Μέτρα και συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Καύσωνας: Μέτρα και συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην εργασία των υπαλλήλων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα, όπως έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία. Ωστόσο οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς και την παραμονή στον ήλιο όλες τις ημέρες του καύσωνα. 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην εργασία των υπαλλήλων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες: Aτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία, άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, έγκυοι.

Πρόωρη αποχώρηση

Παράλληλα, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι προϊστάμενοι μπορούν να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα, εφόσον πρόκειται για εργασία σε εξωτερικό χώρο ή σε χώρο όπου δεν υπάρχει κλιματισμός. 

Στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται για υπαίθριες εργασίες προγραμματισμός έτσι ώστε να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. Επίσης προβλέπονται μέτρα για τους ιδιαίτερα θερμικά επιβαρυμένους χώρους. Από την Περιφέρεια Αττικής έχει δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους οδηγούς να μην προσέλθουν στις πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος έως και αύριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Αττική. Η μη προσέλευση των υποψήφιων στις προγραμματισμένες πρακτικές εξετάσεις θα θεωρείται δικαιολογημένη δίχως να επιβάλλονται κυρώσεις και οι υποψήφιοι θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέτασή τους. Ταυτόχρονα, τόσο οι θεωρητικές όσο και οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών δεν θα πραγματοποιηθούν από τις 13-20 Αυγούστου.

Κλιματιζόμενοι χώροι

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής www.patt.gov.gr (Πληροφορίες υπηρεσιών – Πολιτική Προστασία) οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν τις κλιματιζόμενες αίθουσες που λειτουργούν σε όλους τους δήμους, κατά τη διάρκεια των ημερών του καύσωνα. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού επιβάλλεται ακόμα και στους κλιματιζόμενους χώρους συνεχής ή τουλάχιστον συστηματικός φυσικός αερισμός μέσω ανοιγμάτων ακόμα και με την παράλληλη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων. Εν τω μεταξύ, οι δήμοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση να ενημερώσουν τους άστεγους πολίτες για τις κλιματιζόμενες αίθουσες καθώς και να τους παρέχουν επαρκή ποσότητα νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή