Κορωνοϊός: Πέφτει ο ρυθμός εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Πέφτει ο ρυθμός εμβολιασμών

Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη λόγω καλοκαιρινών διακοπών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική κάμψη στον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της COVID-19 έφερε ο Αύγουστος, κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών. Χθες πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας περίπου 45.000 εμβολιασμοί, έναντι κατά μέσο όρο 60.000 με 70.000 που γίνονταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμού των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει το τουριστικό προϊόν στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος του προγράμματος «Ελευθερία» που θα αφορά τη διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτού θα υπάρχει επικοινωνία με τις μονάδες ώστε να γίνει καταγραφή των υπαλλήλων που θέλουν να εμβολιαστούν. Ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενδιαφερθούν, είτε θα αποσταλούν κινητά συνεργεία για να γίνει ο εμβολιασμός στον χώρο που εργάζονται είτε θα γίνει συντονισμένος προγραμματισμός στα εμβολιαστικά κέντρα, που θα τους διευκολύνει στον χρόνο που θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Περισσότεροι από 5.705.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου (54,3% του γενικού πληθυσμού και 63,7% των ενηλίκων) και τουλάχιστον 5.170.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (49% του γενικού πληθυσμού και 58% των ενηλίκων). Τα ραντεβού της εβδομάδας που διανύουμε κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 40.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 110.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό. Σχολιάζοντας τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμού του πληθυσμού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το φαινόμενο παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και σχετίζεται με τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο ίδιος δε εκτίμησε ότι η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μετά τις 15 Αυγούστου και με την επιστροφή των πολιτών.  

Περίπου 33.000 έφηβοι 15-17 ετών και περίπου 5.300 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Εως και χθες 3.200 πολίτες είχαν κάνει αίτηση και έχει ήδη γίνει ο εμβολιασμός σε 725 άτομα. Χθες, 46 κινητά συνεργεία εμβολίασαν περισσότερους από 300 πολίτες στην οικία τους. Παράλληλα εξελίσσεται και το πρόγραμμα εμβολιασμού πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές ομάδες υγείας, από τις οποίες έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.000 πολίτες. Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης 3ης δόσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι», προσθέτοντας ότι περιμένουν την απόφαση και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ COVID από το τέταρτο πανδημικό κύμα. Χθες ανακοινώθηκαν 2.156 νέα κρούσματα (σε περίπου 49.000 τεστ) και οκτώ θάνατοι, ενώ 188 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι (έναντι 176 προχθές και 147 την προηγούμενη Δευτέρα 26/7). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή