Πυρκαγιές: Εφιαλτικές ώρες σε Εύβοια, Ηλεία

Πυρκαγιές: Εφιαλτικές ώρες σε Εύβοια, Ηλεία

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε βόρεια Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φλόγες τους κυνήγησαν μέχρι και τη θάλασσα. Με πλωτά μέσα, πέντε σκάφη του Λιμενικού και βάρκες ιδιωτών απομακρύνθηκαν χθες από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια και μεταφέρθηκαν σε επιβατηγό πλοίο 85 πολίτες, όσο μαινόταν εκτός ελέγχου ακόμη μία πυρκαγιά στη χώρα που κατέστρεφε χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατοικίες. Το τελευταίο 24ωρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε 118 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Μεταξύ αυτών, πιο επικίνδυνες ήταν σε βόρεια Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία.

Η φωτιά στη βόρεια Εύβοια εκδηλώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου, σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά και από τον αριθμό 112 στάλθηκαν διαδοχικά τρία sms για την εκκένωση των περιοχών Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος και Σηπιάδα. Χθες αποφασίστηκε από το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας η απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά και Οσιο Δαυίδ. Η αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς οδήγησε αργότερα και σε νέες εκκενώσεις των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι. 

Η πυρκαγιά χθες το πρωί είχε αναπτυχθεί σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα κινούμενη προς διαφορετικές κατευθύνσεις, και οι άνεμοι την έστρεφαν προς παραλιακές περιοχές, ενώ η φλεγόμενη έκταση, σύμφωνα με κάποιους πρώτους απολογισμούς παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έφτανε τις 20.000 στρέμματα. Παράλληλα, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων είχαν καταστραφεί τουλάχιστον 150 σπίτια, ενώ υπήρξε πληροφορία για εγκλωβισμένο βοσκό. Στην περιοχή επιχειρούσαν 165 πυροσβέστες και περιοδικά έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Ο στρατός παρείχε πεζοπόρα τμήματα, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μάχες με τις φλόγες δόθηκαν και στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πρώτη εκδηλώθηκε στην περιοχή της Καυκανιάς. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά. Λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στις περιοχές Γούμερο και Φλόκα, που και αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Αλλά έπειτα από λίγη ώρα εκδηλώθηκε η επόμενη φωτιά, στην περιοχή Ηρακλειά, που όπως αποδείχθηκε ήταν και η μεγαλύτερη. Το πύρινο μέτωπο πήρε γρήγορα διαστάσεις, παρά τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων μέσων και άρχισε να επεκτείνεται, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η εκκένωση πέντε κοινοτήτων. Παράλληλα, ξεσπούσε νέα πυρκαγιά, αυτή τη φορά στην Αρχαία Πίσα, ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο φόβος ήταν μήπως η φωτιά προχωρήσει προς την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού το πρώτο πύρινο μέτωπο είχε φθάσει έως τη γειτονική κοινότητα, Πελόπιο, καίγοντας στο πέρασμά του σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε έκδηλη ανησυχία για την εξέλιξη του δευτέρου πύρινου μετώπου. Αμέσως δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η Αρχαία Ολυμπία και ξεκίνησε η επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία. Η συνολική έκταση του μετώπου είχε φτάσει το ένα χιλιόμετρο. Στο σημείο είχαν μεταβεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε να «κτίζεται» κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας η γραμμή άμυνας, για να μην μπει η φωτιά μέσα στην πόλη και να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Οταν σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, λόγω του σκότους, το βάρος της πυρόσβεσης έπεσε στις επίγειες δυνάμεις. Στην περιοχή επιχειρούσαν 160 πυροσβέστες με 50 οχήματα, η ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Στάλθηκαν συνολικά τρία sms μέσω του «112» για να εκκενωθούν περιοχές και να μεταβούν οι πολίτες σε ασφαλείς τοποθεσίες. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν χθες και σε άλλη μία δασική πυρκαγιά στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας. «Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η ανακατασκευή του οδικού δικτύου στην Αρχαία Ολυμπία διευκόλυνε την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Τόνισε ακόμη την αυξημένη επικινδυνότητα των ημερών λόγω και του παρατεταμένου κύματος καύσωνα. «Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για τις επόμενες ημέρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, αποφεύγουμε κάθε μα κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή