Θύματα της πύρινης λαίλαπας στη Βαρυμπόμπη έγιναν τα ζώα της περιοχής, αδέσποτα και κατοικίδια, παραγωγικά και ιπποειδή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από φωτογραφίες ζώων, καθώς ορισμένα έχασαν τον προσανατολισμό τους μέσα στον πανικό των εκκενώσεων κατοικιών, ενώ πολλά κατοικίδια αφέθηκαν πίσω στα σπίτια –ακόμα και δεμένα– από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους. Πλήθος κόσμου προθυμοποιήθηκε να μεταβεί για να τα μεταφέρει σε χώρο με ασφάλεια, επαγγελματίες προσέφεραν ζωοτροφές, πολίτες άνοιξαν τα σπίτια και τις αυλές τους. «Συνολικά τα ζώα της περιοχής είναι περισσότερα από εκείνα που βρίσκονταν στο Μάτι προ τριετίας. Αντίστοιχα μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των νεκρών αλλά και των τραυματισμένων που έχουν επιβιώσει με ορισμένα εγκαύματα», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων. Φιλοζωικές ομάδες και εθελοντές έχουν πλέον αποκτήσει τεχνογνωσία από προηγούμενες καταστροφές και ενεργοποιήθηκαν άμεσα.
«Το Dog’s Voice έθεσε σε λειτουργία πλατφόρμα, όπου μπορούν οι πολίτες να δηλώνουν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν ζώα και ιδιοκτήτες που πλέον δεν έχουν χώρο λόγω απώλειας του σπιτιού τους ζητούν χώρο για να μείνουν ένα χρονικό διάστημα τα ζώα τους. Ακόμα δίνεται η δυνατότητα “επανένωσης” ζώων που αποκόπηκαν λόγω συνθηκών από τις οικογένειες που τα είχαν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το απόγευμα 550 πολίτες είχαν δηλώσει πρόθυμοι να φιλοξενήσουν ζώα από τη Βαρυμπόμπη. Ωστόσο, στην περιοχή πέρα από σκυλιά και γάτες υπήρχαν πολλά παραγωγικά ζώα αλλά και ιπποειδή, καθώς εκεί βρίσκονταν επτά ιππικές εγκαταστάσεις.
«Εμείς έως τις 9 μ.μ. της Τρίτης υποδεχθήκαμε 25 σκυλιά και 12 κατσίκες, για τις οποίες μάλιστα δημιουργήσαμε ειδικό χώρο», δηλώνει στην «Κ» η κ. Κατρίνα Τσάνταλη, ιδιοκτήτρια του καταφυγίου αδέσποτων ζώων Little Shelter. «Υπάρχει μεγάλη αγωνία για την τύχη των ζώων, αλλά όσο οι δρόμοι είναι κλειστοί οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες», προσθέτει η ίδια, η οποία έχει παραχωρήσει τον κτηνίατρο του καταφυγίου για να περιθάλψει τα ζώα που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Με ιδιαίτερη συγκίνηση διαπίστωσαν οι φίλοι της ιππασίας ότι η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τη μεταφορά των ιπποειδών απέδωσε καρπούς. Ετσι, 253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και δύο γαϊδουράκια μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όπου έλαβαν την κατάλληλη φροντίδα.
Πέντε άλογα, δε, που αγνοούνταν μέχρι χθες το μεσημέρι, εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν και αυτά στο Μαρκόπουλο. Ταλαιπωρημένα βέβαια, καθώς είχαν χαθεί για πολλές ώρες, αλλά υγιή. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας σώθηκαν όλα τα άλογα της περιοχής.