Φωτιά στη βόρεια Αττική: Διέσχισε την Εθνική Οδό η πυρκαγιά

Φωτιά στη βόρεια Αττική: Διέσχισε την Εθνική Οδό η πυρκαγιά

Από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας πέρασε, στο ύψος των Αφιδνών, η φωτιά η οποία μαίνεται στη βόρεια Αττική

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας πέρασε, στο ύψος των Αφιδνών, η φωτιά η οποία μαίνεται στη βόρεια Αττική. Πυροσβέστες καταβάλλουν τιτάνια μάχη να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Οι κάτοικοι στον Άγιο Στέφανο, το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι έλαβαν μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να ασφαλίσουν παράθυρα και καμινάδες και να απομακρύνουν καύσιμη ύλη από τις οικίες τους.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Η φωτιά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών, καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν μετά τη δύση του ηλίου.

Μητσοτάκης: Πυριτιδαποθήκη η χώρα

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες πυρκαγιές. Τρεις από αυτές είναι τεραστίων διαστάσεων. Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε ξεκινώντας το μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι η νύχτα είναι απειλητική, λέγοντας χαρακτηριστικά «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Πυριτιδαποθήκη η χώρα, σε κόκκινο συναγερμό έξι περιφέρειες

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε δάση, εθνικούς δρυμούς και άλση

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Μήνυμα από το 112

Σημειώνεται ότι εστάλη μήνυμα από το 112 προς όλους τους πολίτες, όπου τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε δάση, δρυμούς – Μήνυμα του 112 σε ολόκληρη τη χώρα

⇒ Διαβάστε ακόμη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πέντε άτομα με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΑΤ

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αττική λόγω της πυρκαγιάς

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή