Στα πύρινα μέτωπα και το αμερικανικό αεροσκάφος «P8 Poseidon» – Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Στα πύρινα μέτωπα και το αμερικανικό αεροσκάφος «P8 Poseidon» – Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ, την ώρα που αναμένεται η άφιξη δύο αεροσκαφών AirTractor από τη Σουηδία, ενός Canadair CL-415 από την Κροατία καθώς και και τριών ελικοπτέρων Super Puma από την Ελβετία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιημένοι είναι από την πρώτη στιγμή οι μηχανισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων και οι τρεις κλάδοι βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, στην επιτήρηση και παροχή εικόνας αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ, την ώρα που αναμένεται η άφιξη δύο αεροσκαφών AirTractor από τη Σουηδία, ενός Canadair CL-415 από την Κροατία καθώς και και τριών ελικοπτέρων Super Puma από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Διαβάστε ακόμη: Πύρινα μέτωπα: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ειδικότερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχουν διαθέσει προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Το τελευταίο 24ώρο έχουν διατεθεί τα ακόλουθα:

  • 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.
  • 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στον Ν. Αττικής, Ν. Ηλείας και Ν. Ευβοίας.
  • 45 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).
  • 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
  • 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
  • 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
  • 6 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Μεσσηνίας (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).
  • 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής.
  • Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής.
  • 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).
  • 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
  • 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου. Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την Επικράτεια.

Επίσης έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε ωριαία ετοιμότητα ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με δύο αεροσκάφη AirTractor και τη Γαλλία με δύο Canadair CL-415.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή