Φωτιά στη βόρεια Αττική: Nέα μέτωπα και αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη βόρεια Αττική: Nέα μέτωπα και αναζωπυρώσεις

Η πύρινη προέλαση συνεχίζεται στο λεκανοπέδιο. Συνεχείς οι εκκενώσεις περιοχών. Δύσκολο να γίνει πλήρης και λεπτομερής αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς έλεγχο η φωτιά συνέχιζε το καταστροφικό της έργο και χθες στην Αττική καίγοντας σπίτια, επιχειρήσεις και δάση, κυκλώνοντας ξανά τις ίδιες περιοχές και οδηγώντας σε νέες εκκενώσεις ακόμη και σε μέρη που είχαν ήδη δοκιμαστεί στις αρχές της εβδομάδας από τις φλόγες. Ενας 38χρονος έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

Η νέα δασική πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στις 5 Αυγούστου στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, δύο ημέρες μετά την πρώτη μεγάλη φωτιά που είχε καταστρέψει σπίτια στη Βαρυμπόμπη και στις Αδάμες, πέρασε την εθνική οδό τη νύχτα της Πέμπτης κατευθυνόμενη προς Αγιο Στέφανο και λίμνη Μαραθώνα. Ο αριθμός των νέων μετώπων της ανεξέλεγκτης φωτιάς άλλαζε διαρκώς μέσα στην ημέρα και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη κάποια στιγμή είχαν φτάσει τα επτά. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε ότι λόγω και των ενισχυμένων ανέμων χθες είχαν διαμορφωθεί ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες. Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες με τη συνδρομή συναδέλφων τους από την Κύπρο, πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού και εθελοντών προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. 

Δεκατρία μηνύματα

Μέχρι το μεσημέρι είχαν σταλεί 13 μηνύματα για εκκένωση μέσω του αριθμού εκτάκτου ανάγκης 112. Οσοι βρίσκονταν στη λίμνη Μαραθώνα ή στο Καλέντζι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Γραμματικό. Σε κατοίκους της Ροδόπολης και της Σταμάτας ζητήθηκε να κινηθούν προς την Αθήνα και σε όσους βρίσκονταν σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Αχαρνές να εγκαταλείψουν ξανά τις οικίες τους, καθώς αργά το απόγευμα σημειώθηκε σοβαρή αναζωπύρωση κοντά στο αεροδρόμιο Τατοΐου. Εντολή εκκένωσης δόθηκε μεταξύ άλλων και σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Μαλακάσα. Προληπτική εκκένωση ζητήθηκε και για το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Από το βράδυ της Πέμπτης δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες παρέμεναν διασωληνωμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ σε σοβαρή κατάσταση φέροντας κυρίως αναπνευστικά εγκαύματα, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε σύμφωνα με πληροφορίες και εξωτερικά εγκαύματα.

Στις 14.00 χθες διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ ένας άνδρας 38 ετών με σοβαρά τραύματα, ο οποίος βρισκόταν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία για να συμμετάσχει στην κατάσβεση. Η ανακοίνωση του νοσοκομείου ανέφερε ότι επρόκειτο για «κάτοικο της Ιπποκρατείου Πολιτείας με χτύπημα στο κεφάλι και με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Εγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα». Ο Διονύσης Πατεράκης, πρόεδρος του συλλόγου οικιστών Ιπποκρατείου Πολιτείας μιλώντας στην «Κ» τόνισε πόσο κρίσιμος αποδείχτηκε ο μη καθαρισμός στο εσωτερικό των δασών. 

«Σε μια αστική περιοχή που συνορεύει με περιαστικό δάσος θα έπρεπε να υπάρχει αντιπυρική ζώνη. Η φωτιά ήρθε μεταφερόμενη, είχε ξεφύγει σε επιτηρούμενο χώρο και ανέπτυξε μέτωπο χιλιομέτρων», επισήμανε. Καθώς η φωτιά μαίνεται κάθε μέρα εκτός ελέγχου είναι δύσκολο να γίνει πλήρης και λεπτομερής αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, των σπιτιών και των επιχειρήσεων που είχαν καεί. Χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ανέφερε στην «Κ» ότι το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτι και η Ιπποκράτειος Πολιτεία είχαν μείνει χωρίς νερό, καθώς είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και δεν ήταν δυνατή η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια, ενώ ο ίδιος όπως τόνισε απηύθηνε εκκλήσεις να επιτραπεί στα αρμόδια συνεργεία να προσεγγίσουν την περιοχή για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. «Οι ζημιές είναι μεγάλες, πολύ μεγάλες», ανέφερε για την προέλαση της πυρκαγιάς σε οικισμούς.

Επειτα από καταγγελίες περιοίκων συνελήφθη χθες στο πάρκο του Πεδίον του Αρεως, στο κέντρο της Αθήνας, μια γυναίκα ως ύποπτη εμπρησμού. Πάνω της φέρεται να έφερε δύο αναπτήρες και εύφλεκτο υγρό και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης για ανάκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή