Φωτιά στη βόρεια Αττική: «Βαριά» η ατμόσφαιρα λόγω μικροσωματιδίων

Φωτιά στη βόρεια Αττική: «Βαριά» η ατμόσφαιρα λόγω μικροσωματιδίων

Συστάσεις προς τους πολίτες να ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκονται

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Αττική παρατηρήθηκε χθες μετά το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια του απογεύματος λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων, παρά το γεγονός ότι το μέτωπο των πυρκαγιών δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ωστόσο, το βράδυ το πρόβλημα επιδεινώθηκε.

Χθες το πρωί, η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική παρέμενε εξαιρετικά επιβαρυμένη, όσον αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, εφόσον σε όλες τις περιοχές οι τιμές ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 10 mg/κυβικό μέτρο που είναι το όριο καλής ατμοσφαιρικής κατάστασης. Ωστόσο, σταδιακά οι τιμές μειώνονταν κυρίως λόγω των ανέμων που άρχισαν να πνέουν, με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα σε όλες τις περιοχές οι τιμές να βρίσκονται κοντά στα 10 mg/κυβικό μέτρο ή και χαμηλότερα. Αντίστοιχα μειωμένα ήταν και τα επίπεδα αιθάλης στην ατμόσφαιρα της Αττικής. 

Τα PM2.5 είναι λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στον πνεύμονα και να προκαλούν σημαντικές βλάβες. Στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5. Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους πολίτες να ενημερώνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή όπου βρίσκονται, ώστε να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε ωριαία βάση μέσω της πλατφόρμας της εθνικής υποδομής PANACEA.

Επίσης ανακαλούνται οι πάσης φύσεως άδειες υπαλλήλων, οι αρμοδιότητες των οποίων συνδέονται με δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και προκειμένου η περιφέρεια να παρέχει στο ακέραιο τις υπηρεσίες της σε όλους τους πολίτες αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ανακαλούνται οι άδειες υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών, των Διευθύνσεων Υποδομών, Υγείας, Υγειονομικού Ελέγχου, Κοινωνικής Μέριμνας, Περιβάλλοντος κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή