Φωτιά στη βόρεια Αττική: Στάχτη το κτήμα στο Τατόι

Φωτιά στη βόρεια Αττική: Στάχτη το κτήμα στο Τατόι

Με μια πρώτη εκτίμηση, η φωτιά έχει απανθρακώσει πάνω από 50.000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ολοκληρωτική μοιάζει η καταστροφή στο δάσος του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου. Το μέτωπο της πυρκαγιάς αφού έκαψε την περιοχή του κοιμητηρίου στον λόφο Παλαιοκάστρου κινήθηκε προς τις πηγές της Κιθάρας, περικυκλώνοντας τα πρώην βασιλικά κτήματα. «Εκτός από τα ανάκτορα, η περιβάλλουσα έκταση έχει καεί», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος.

Η δυσάρεστη εξέλιξη για το κτήμα του Τατοΐου ξεκίνησε από μια αναζωπύρωση στους πρόποδες της Πάρνηθας το μεσημέρι της Πέμπτης. Από εκεί το ένα μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε μέσα στα κτήματα, ενώ αργά το βράδυ η φωτιά πέρασε την εθνική οδό. «Ηταν εγκληματικό που τους έφυγε η φωτιά χθες το μεσημέρι (σ.σ. Πέμπτη). Δεν το πρόλαβαν και σε μία ώρα είχε σχηματιστεί μέτωπο ενός χιλιομέτρου», σημείωσε ο κ. Καρέτσος και πρόσθεσε ότι το βάρος δόθηκε μετά στην υπεράσπιση της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Στην πραγματικότητα η πλούσια φύση που χαρακτήριζε το περιβάλλον στα πρώην βασιλικά κτήματα έχει γίνει στάχτη. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του κ. Καρέτσου, η φωτιά έχει απανθρακώσει πάνω από 50.000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Η μεγάλη ανησυχία του προέδρου του φορέα διαχείρισης είναι να μην αλλάξει η φορά του ανέμου και δημιουργηθούν εστίες φωτιάς που θα απειλήσουν το βόρειο τμήμα του βουνού, το οποίο είναι το πιο «παρθένο» κομμάτι του. 

Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, δεν έγινε γνωστό εάν σημειώθηκαν φθορές στα κτίρια του Τατοΐου και τι είδους ζημίες υπέστησαν οι τάφοι και η εκκλησία στο βασιλικό κοιμητήριο. 

Το υπουργείο Πολιτισμού μετέφερε από την περιοχή δεκάδες αντικείμενα και έργα τέχνης σε μια επιχείρηση απομάκρυνσης πολύτιμων αντικειμένων το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο, πολλές ακόμη χιλιάδες αντικειμένων παρέμειναν στα κοντέινερ, όπως και οι άμαξες και τα ιστορικά αυτοκίνητα.

Η καταστροφή του Τατοΐου είναι ένα γεγονός με πολλαπλές συνέπειες. Αφενός οικολογικές, καθώς αποτελούσε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου για την Αττική και τόπο απόδρασης για χιλιάδες οικογένειες και επισκέπτες. Αφετέρου, το Τατόι ήταν ένα από τα εθνικά στοιχήματα της «νέας» Ελλάδας. Η αξιοποίηση και η ανάπλασή του, η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα σχέδια για τη δημιουργία μουσείου, η επανέναρξη της αγροτικής παραγωγής του ήταν μέρος ενός συνολικού αφηγήματος για την Ελλάδα της νέας εποχής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή