Ιωάννινα: Βανδαλισμός εβραϊκού τάφου

Ιωάννινα: Βανδαλισμός εβραϊκού τάφου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο περιστατικό βανδαλισμού σε εβραϊκό θρησκευτικό μνημείο κατεγράφη τις προηγούμενες ημέρες. Αυτή τη φορά έγινε σύληση τάφου στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), ο βανδαλισμένος τάφος βρέθηκε την Πέμπτη 5 Αυγούστου ανοιχτός, με διάσπαρτα σπασμένα μάρμαρα και ξεκολλημένη την ταφόπλακα. Το εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων έχει γίνει στόχος αντισημιτικού μίσους και έχει υποστεί αλλεπάλληλους βανδαλισμούς στο παρελθόν. Το ΚΙΣΕ εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό των Ελλήνων Εβραίων για τη σύληση τάφου στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων.

Απερίφραστη καταδίκη

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την ντροπιαστική αυτή πράξη των ιερόσυλων που καταδεικνύει ότι το μίσος των δραστών οδηγεί σε ανίερες εκδηλώσεις βίας και φανατισμού. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Το εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων δεν είναι μόνον ο τόπος ανάπαυσης των Εβραίων της πόλης, είναι τόπος μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της πόλης των Ιωαννίνων», ανέφερε το συμβούλιο.

Με βάση την ετήσια «έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020, τα περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα που είχαν καταγραφεί το 2019, αποτελούσαν το 1% του συνόλου των επιθέσεων σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή