Φωτιά: Η μάχη των αναζωπυρώσεων – Ποια μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα

Φωτιά: Η μάχη των αναζωπυρώσεων – Ποια μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Αττικής, η οποία παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα.

Στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί μέσω του «112» δεκάδες οικισμοί ενώ στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Δύσκολες στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα την περιοχή. Λίγα λεπτά μετά στάθηκε αντίστοιχο μήνυμα σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και στις Καματριάδες Ευβοίας. Ακολούθησε και νέο μήνυμα για όσους βρίσκονται στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά Ευβοίας.

Πρόβλημα με το πύρινο μέτωπο υπάρχει και στα Βασιλικά.

Στην Ηλεία, η φωτιά στη Νεμούτα έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Δούκας και Μηλιές να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.

«Αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις», ανέφερεο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. «Οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές». Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς. 

Διαβάστε: Ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση

Διαβάστε: Φωτιές: Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Live το πρόγραμμα της ΕΡΤ

Διαβάστε: Στάχτη πάνω από 270.000 στρέμματα σε Αττική και Εύβοια – Η σύγκριση με προηγούμενες χρονιές (χάρτης)

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Εύβοια

Φωτιά: Η μάχη των αναζωπυρώσεων – Ποια μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα-1
Ιστιαία, το απόγευμα του Σαββάτου

Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη μαζί με το Beriev200. Επίσης επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού ως πεζοπόρα τμήματα και το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί δύο αρματαγωγά και 15 λέμβοι για τη μεταφορά πολιτών εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό διασώσεων.

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Ενημέρωση για τραυματισμούς

Εύβοια:

  • Ένας πυροσβέστης, μετά από πτώση από μοτοσυκλέτα, νοσηλεύεται με κατάγματα στην κλείδα και στα πλευρά και ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η κατάσταση του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
  • Δύο γιατροί από το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου που έχει εκκενωθεί, παραμένουν  με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σε ασφαλές σημείο, στην περιοχή της πυρκαγιάς, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον χρειαστεί, στους πυροσβέστες που επιχειρούν.  

Πελοπόννησος:

  • 7 άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.
  • Γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη μετέβη σε δομή φιλοξενίας στη Σκάλα Λακωνίας, προκειμένου να εξετάσει ηλικιωμένους οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, λόγω εκκένωσης. Κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή μίας ηλικιωμένης με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων όπου και νοσηλεύεται.

Χαρδαλιάς: 55 φωτιές ταυτόχρονα σε εξέλιξη

Για 55 πυρκαγιές που βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, έκανε λόγο κατά την έκτακη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη, όλες οι δυνάμεις δούλεψαν σκληρά όλο το βράδυ ώστε, εκτός απροόπτου, να οριοθετήσουμε τα μέτωπα στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες», είπε και πρόσθεσε ότι «στην Εύβοια όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις μας ενισχυμένες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς».

Ακόμη, είπε ότι η εικόνα των πυρκαγιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ένα σημαντικό μέτωπο βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στη Φωκίδα, ενώ στις υπόλοιπες φωτιές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαρκείς αναζωπυρώσεις.

Στην πυρκαγιά της Πάρνηθας υπάρχουν επίσης πολλές αναζωπυρώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν μικρά μέτωπα τα οποία ωστόσο, αντιμετωπίζονται άμεσα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση βελτιώνονται διαρκώς οι πυρκαγιές σε Πευκόφυτο και Άγιο Στέφανο.

Στην περιοχή της Βόρειας Αττικής επιχειρούν αυτή τη στιγμή 856 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί με δυνάμεις από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ. Επίσης επιχειρούν 215 οχήματα, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα της Αεροπορίας Στρατού.

Φωτιά: Η μάχη των αναζωπυρώσεων – Ποια μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα-2
REUTERS/Alexandros Avramidis

Όσον αφορά τη Φωκίδα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων. «Η πυρκαγιά αυτή που ξεκίνησε από τον οικισμό Ελαία, μετά από χρήση τροχού ως αμέλεια συμπολίτη μας, έχει κάψει μια τεράστια έκταση που ανατολικά επεκτείνεται μέχρι τα όρια των οικισμών Μαλανδρίνο και Ιτέα», σημείωσε.

Σχετικά με τη Ρόδο, είπε ότι έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, για αυτό μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα ως προειδοποίηση για αποφυγή κάθε ενέργειας που ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά στην ύπαιθρο.

Δίωξη για εμπρησμό στο Κρυονέρι σε βάρος 43χρονου

Κακουργηματικού βαθμού ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 43χρονου που συνελήφθη για τη φωτιά στο Κρυονέρι. Ο συλληφθείς διώκεται για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον η δίωξη σε βάρος του περιλαμβάνει και τα τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε Ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος.

Παράλληλα δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε και σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη για την φωτιά στο Πεδίον του Άρεως. Η κατηγορούμενη θα δικαστεί στο Αυτόφωρο για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα.

Διαβάστε: Ελεύθεροι οι δύο ύποπτοι για εμπρησμό στον Άγιο Στέφανο

Μακρόν

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που υποφέρει πολύ από καταστροφικές πυρκαγιές» αναφέρει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Γάλλος Πρόεδρος τρία καναντέρ και 80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες έχουν αναπτυχθεί στα πύρινα μέτωπα προκειμένου να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές.

Η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν έγινα στα ελληνικά και γαλλικά και είναι οι εξής: «Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας που υποφέρει πολύ από καταστροφικές πυρκαγιές. Μετά από συζήτηση με τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis, 3 Canadairs και 80 Γάλλοι πυροσβέστες και διασώστες αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με επείγουσες διαδικασίες. Αλληλέγγυοι, ως Ευρωπαίοι, πάντα».

ΤΡΑΙΝΟΣΕ 

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επαναφέρει αύριο 8/8/2021, τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, που είχε ανακοινώσει ότι ματαιώνει λόγω της πυρκαγιάς στη βόρεια περιοχή της Αττικής. 

Τα δρομολόγια θα εκτελεστούν με λεωφορείο στο τμήμα Στ. Λαρίσης – Οινόη – Στ. Λαρίσης, και με αμαξοστοιχία στο τμήμα Οινόη – Θεσσαλονίκη – Οινόη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή