ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραματικές ώρες στην Ιστιαία – Νέα εντολή εκκένωσης από το 112

Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά στη Εύβοια ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Αβγαριά Ευβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Δραματικές ώρες στην Ιστιαία – Νέα εντολή εκκένωσης από το 112

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Αβγαριά Ευβοιας να εκκενώσουν τώρα προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία Εύβοιας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Οι νέες αναζωπυρώσεις που εντοπίζονται ανάμεσα στους οικισμούς Γαλατσώνα και Αβγαριά συνιστούν ένα νέο, μεγάλο μέτωπο που ξεκίνησε από αναζωπύρωση μιας μικρής εστίας και στη συνέχεια εξαιτίας και των ανέμων, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πώς οι 25άρηδες έσωσαν σπίτια από τις φλόγες στην Εύβοια

Τα εναέρια μέσα που πετούν στην περιοχή, συμβάλλουν κι αυτά στον περιορισμό του μετώπου που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο , ενώ μάχη να προσεγγίσουν δίνουν και οι επίγειες δυνάμεις.

Είναι μια γραμμή στα πέντε χιλιόμετρα την κρατάμε εδώ και δυο μέρες με τα πυροσβεστικά και τα χωματουργικά μηχανήματα και τους κατοίκους, είπε φανερά καταβεβλημένος από την πολυήμερη μάχη ο κ. Ιωάννης Κοτζιάς δήμαρχος Ιστιαίας επαναλαμβάνοντας ότι εάν τα εναέρια μέσα ήταν εκεί που έπρεπε από την Τετάρτη «δεν θα το ζούσαμε αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να λύσουμε το πρόβλημα».

Οι φλόγες κυκλώνουν τα χωριά

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διήμερο, οι περιοχές Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπες με την απειλή να γίνουν στάχτες.  
 
Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη για τις αδυναμίες, οι ευθύνες θα αποδοθούν

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν».

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ».

Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα – όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα. 

Μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι – ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί. 

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Τοι μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» τονίζει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, που αποφεύγει να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για τα καμένα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τρίτη η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο

«Νιώθω ότι αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα, καθώς είναι μοναδικές για τον τόπο μας και για την ιστορία του. Θέλω να σημειώσω μόνο τούτο: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα και εκεί θα είμαστε ασυμβίβαστοι» υπογραμμίζει ο κ. Σπανός.

«Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν νέοι που είχαν συνδέσει τη ζωή τους με το δάσος, με την παραγωγή του, όπως οι ριτινοσυλλέκτες. Δεν είναι ότι έχασαν πιθανά το μοναδικό τους σπίτι. Έχασαν τα πάντα. Θα μείνουμε δίπλα τους να σταθούν στα πόδια τους να ζήσουν να δημιουργήσουν…» τονίζει ο περιφερειάρχης.

Νέες αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας εξακολουθούν να δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα μία από τις αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή, Βασιλάκι, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπως επίσης και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ