Τι έχει μείνει από τη φωτιά – Αυτοψία της «Κ» στο Τατόι

Τι έχει μείνει από τη φωτιά – Αυτοψία της «Κ» στο Τατόι

Η αυτοψία της «Κ» αποκάλυψε τουλάχιστον πέντε κτίρια τα οποία «σάρωσε» η φωτιά

τι-έχει-μείνει-από-τη-φωτιά-αυτοψία-τ-561462559

Υπάρχουν κορμοί δέντρων που ακόμη σιγοκαίνε. H στάχτη έχει καλύψει τα πάντα και η έντονη οσμή καμμένου διαπερνά τη διπλή προστατευτική μάσκα. Ο «παράδεισος» του Τατοϊου έχει μετατραπεί σε σκηνικό δυστοπίας με το μεγαλύτερο μέρος από τα 42.000 στρέμματα του κτήματος να είναι πλέον καμμένο. 

Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά είναι τεράστια. Ένας πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής, ένας μοναδικός τόπος αναψυχής και υπαίθριας άθλησης, χάθηκε, ενώ αρκετά κτίρια στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος υπέστησαν σημαντικές ζημιές μαζί με ορισμένα ιστορικά αντικείμενα που φυλάσσονταν σε εργοταξιακό κοντέινερ. 

Τι έχει μείνει από τη φωτιά – Αυτοψία της «Κ» στο Τατόι-1

Η αυτοψία της «Κ» αποκάλυψε τουλάχιστον πέντε κτίρια τα οποία «σάρωσε» η φωτιά: Το κτίριο του Προσωπικού, το Διευθυντήριο, το κτίριο των Τηλεπικοινωνιών, την οικία Στούρμ, την οικία Φροντιστή. Άνθρωποι του Συλλόγου των Φίλων του Κτήματος Τατοϊου εκφράζουν φόβους για την κατάσταση και άλλων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στο κτήμα. 

Τι έχει μείνει από τη φωτιά – Αυτοψία της «Κ» στο Τατόι-2

Η αξιοποίηση και ανάπλαση του κτήματος βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Το «πρότζεκτ Τατόι» ήταν εθνικός στόχος και περιλάμβανε ανάπτυξη σε δυο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος με τα ανάκτορα, τα βοηθητικά κτήρια, τον χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η φωτιά αναγκάζει την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο αφήγημα για το Τατόι όπου η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα θα είναι η αναγέννηση του δάσους. 

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Σάκης Ιωαννίδης, Γιούλη Επτακοίλη

Επιμέλεια βίντεο – φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή