Καιρός: Επέστρεψε ο καύσωνας – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς

Καιρός: Επέστρεψε ο καύσωνας – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστεί και το διήμερο Τρίτης-Τετάρτης, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Καιρός: Επέστρεψε ο καύσωνας – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς-1

Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1500 μέτρων) για τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 10/08, σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα στα κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41-42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Ρόδο τους 38-40 βαθμούς, στην Κρήτη τους 38-39 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 35-36 βαθμούς  και στο Ιόνιο τους 38-39 βαθμούς.

Καιρός: Επέστρεψε ο καύσωνας – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 βαθμούς-2

Περιοχές όπου η μέγιστη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/08 θα ξεπεράσει τους 36 ⁰C, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Από την Πέμπτη 12 Αυγούστου και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίες, με τις τιμές να επανέρχονται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών. Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  •  Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή