Υπό έρευνα η ανθεκτικότητα των ελληνικών δασών

Υπό έρευνα η ανθεκτικότητα των ελληνικών δασών

Επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών θα αναλύσει τις μεταβολές στα δασικά οικοσυστήματα και θα προτείνει παρεμβάσεις στα πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστημονικό όργανο με σκοπό τη διερεύνηση της ανθεκτικότητας των ελληνικών δασών στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες συστήνει η Ακαδημία Αθηνών.

Η επιτροπή έρευνας της ανθεκτικότητας των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων θα καταβάλει προσπάθεια να εντοπίσει τα πιο ευάλωτα δάση και να μελετήσει τις σοβαρές αλλαγές που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια στα δασικά οικοσυστήματα, προτείνοντας και λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του κέντρου ερεύνης φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, η νέα επιτροπή θα μελετήσει την ανθεκτικότητα των δασικών οικοσυστημάτων στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν ενδεχόμενες σοβαρές αλλαγές των ειδών των οικοσυστημάτων. Παράλληλα, με βάση διαθέσιμα τηλεπισκοπικά δεδομένα θα καταβληθεί προσπάθεια δημιουργίας χρονοσειρών της δυναμικής της βλάστησης διαφόρων περιοχών, οι οποίες θεωρούνται ως πλέον ευάλωτες, έτσι ώστε να εξετασθούν σενάρια πιθανής «τροποποίησης» της δομής της βλάστησης, σύμφωνα με τις μεταβολές του κλίματος που αναμένονται τις προσεχείς δεκαετίες. Επίσης θα αναλυθούν τα συμβάντα των τελευταίων 30-40 ετών, ενώ θα γίνει εκτίμηση κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς σε τοπικό επίπεδο με τη χρήση ατμοσφαιρικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Για την εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε δεύτερη φάση θα εφαρμοσθούν πιλοτικά προγράμματα σε περιοχές που έχουν πληγεί κατά το παρελθόν (π.χ. Αρχαία Ολυμπία, Πεντελικό, Πάρνηθα, Εύβοια κ.ά.). Επιστημονικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι αφιερωμένη (ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΠΑ απευθύνει έκκληση στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τη στελέχωση επιτροπών και την υποβολή προτάσεων για δράσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή