Απεβίωσε ο συγγραφέας Πέτρος Στ. Μακρής Στάικος

Απεβίωσε ο συγγραφέας Πέτρος Στ. Μακρής Στάικος

Ο Πέτρος Στ. Μακρής Στάικος, συγγραφέας των βιβλίων «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των θεών» και «Αγγλος πρόξενος» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέτρος Στ. Μακρής Στάικος, συγγραφέας των βιβλίων «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των θεών» και «Αγγλος πρόξενος» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Ο Μακρής-Στάικος ασχολήθηκε σε βάθος με την πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδος.

Η αρχή για τον συγγραφέα Μακρή-Στάικο έγινε το 2000 με το «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των θεών», ένα συναρπαστικό χρονικό με θέμα τη δολοφονία του τελευταίου απογόνου του στρατηγού Μακρυγιάννη από την ΟΠΛΑ, τον Φεβρουάριο του 1944. Μία δεκαετία μετά, σειρά πήρε ένα ακόμα πιο φιλόδοξο πρότζεκτ, ο «Αγγλος πρόξενος. Ο υποπλοίαρχος Noel C. Rees και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, Ελλάδα – Μέση Ανατολή 1939-1944» (και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Ωκεανίδας).

Ο «Αγγλος πρόξενος» ξεπερνά τις 800 σελίδες, είναι πιο «σκληροπυρηνική» ιστορική έρευνα και ο συγγραφέας το χαρακτήριζε «έργο ζωής». Σε αυτό, ανατρέχει στην ιστορία του Noel Rees, του επικεφαλής της Secret Intelligence Service, της ΜΙ9 και άλλων βρετανικών υπηρεσιών στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συγγραφέας δεν αφηγείται μόνο τη δράση και τον βίο του «Αγγλου πρόξενου», αλλά μέσα από αυτό παρουσιάζει στοιχεία πάνω στην ελληνική ιστορία εκείνης της ταραγμένης περιόδου, την Εθνική Αντίσταση, τις πρώτες εμφυλιακές σπίθες και άλλα πολλά.

Διαβάστε επίσης

Αριστεροί και δεξιοί ανατράφηκαν με μύθους

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή