Εκπνέει η προθεσμία για εμβολιασμούς στις μονάδες υγείας

Εκπνέει η προθεσμία για εμβολιασμούς στις μονάδες υγείας

Εγκύκλιος προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ, αλλά και προς τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των διατάξεων της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων έναντι της COVID-19 εισέρχονται οι μονάδες υγείας. 

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέστειλε έγγραφο προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ, με το οποίο ζητεί αφενός να «ενθαρρυνθούν» ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όσοι από τους υγειονομικούς παραμένουν ανεμβολίαστοι, αφετέρου να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες των μονάδων να ολοκληρώσουν «χωρίς καθυστέρηση όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναπλήρωση του ανεμβολίαστου προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή». Οπως άλλωστε αναφέρεται στο έγγραφο, «δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού». 

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπενθυμίζει ότι το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης) θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή μονή δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλιώς –στην περίπτωση του δημόσιου τομέα– επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων «για επιτακτικούς λόγους υγείας». Από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας και οι οποίοι θα κριθούν από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με ειδική λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Και όπως τονίζεται στο έγγραφο, «δεδομένου ότι μετά την 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού, εφόσον δεν συντρέχει λόγος εξαίρεσής τους από αυτόν, δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους, καλείστε όπως ολοκληρώσετε χωρίς καθυστέρηση όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναπλήρωση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας αποσταλούν». 

Αντίστοιχη εγκύκλιο, με την οποία υπενθυμίζει την υποχρέωση του εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, απέστειλε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Ειδικά για τους εργαζομένους σε αυτές τις δομές, η διορία για έστω την πρώτη δόση του εμβολίου λήγει τη Δευτέρα και, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ακόμα δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα επί της διαδικασίας, με πιο βασικό τη σύσταση των υγειονομικών επιτροπών που εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης για λόγους υγείας. 

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις προνοιακές μονάδες έχουν τεθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των μονάδων, καθώς, όπως αναφέρουν, έως και πρόσφατα δεν είχαν εμβολιαστεί 300 εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ και σχεδόν 9.000-10.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει απεργία – αποχή από το καθήκον της επίδειξης ή της συλλογής των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ προτίθεται να προσφύγει δικαστικά και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή