Φωτιές: Νέες ταυτότητες για πυρόπληκτους χωρίς κόστος

Φωτιές: Νέες ταυτότητες για πυρόπληκτους χωρίς κόστος

Ατελώς θα αντικατασταθούν και τα διαβατήρια

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατελώς και κατά προτεραιότητα θα γίνεται η αντικατάσταση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτοτήτων των πυρόπληκτων πολιτών που τα έχασαν μαζί με τις περιουσίες τους στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τις μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που υπογράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έχει την ευθύνη για την έκδοσή τους.

Μοναδική προϋπόθεση για την αντικατάσταση των διαβατηρίων είναι ότι χρειάζεται επιπλέον μία βεβαίωση από την αστυνομία ή άλλη αρμόδια Αρχή ότι καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Σε ό,τι αφορά την έκδοση ταυτοτήτων έχει ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά πολιτών –που δεν μπορούν να μετακινηθούν– με περιπολικά της αστυνομίας ή και τη μετάβαση αστυνομικών στα χωριά για να παραλάβουν τα δικαιολογητικά ηλικιωμένων ή ανήμπορων.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα αναφέρει: Για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες που καταστράφηκαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποφασίστηκε η ατελής και κατά προτεραιότητα αντικατάστασή τους.

Για τα διαβατήρια: Παρέχεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους πολίτες, εφόσον το επιθυμούν, να αντικαταστήσουν μέχρι τις 31-12-2021 τα κατεστραμμένα διαβατήρια που ήταν σε ισχύ. Τα νέα διαβατήρια θα έχουν χρονική ισχύ αντίστοιχη των καταστραφέντων.

Η έκδοση – αντικατάσταση των διαβατηρίων πραγματοποιείται ατελώς (χωρίς την καταβολή παραβόλου), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Διευκρινίζεται ότι για την έκδοση των διαβατηρίων, πλην των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, απαιτείται και βεβαίωση αστυνομικής ή άλλης αρμόδιας Αρχής περί καταστροφής του διαβατηρίου από τις πυρκαγιές στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Για τις ταυτότητες: Η έκδοση – αντικατάσταση των ταυτοτήτων πραγματοποιείται ατελώς (χωρίς την καταβολή παραβόλου) και κατά προτεραιότητα.

Επιπλέον, προς διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης – αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας παρέχεται η δυνατότητα:

• Μεταφοράς των πληγέντων πολιτών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες με υπηρεσιακά οχήματα.
• Μετάβασης αστυνομικών στις πληγείσες περιοχές για την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή