ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως τα 30 στο πατρικό τους οι Ελληνες

Φεύγουν από την οικογενειακή εστία σε μεγαλύτερη ηλικία από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Έως τα 30 στο πατρικό τους οι Ελληνες

Οι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με την αντίστοιχη μέση ηλικία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, οι Ελληνες φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους κατά μέσον όρο σε ηλικία 29,4 ετών έναντι 26,4 ετών στην Ε.Ε.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν πρώτοι το πατρικό τους στην Ε.Ε. είναι οι Σουηδοί με μέσο όρο ηλικίας 17,5 ετών. Ακολουθούν οι Λουξεμβούργιοι (19,8 ετών), οι Δανοί (21,2 ετών) και οι Φινλανδοί (21,5 ετών). Αντίθετα, αυτοί που αργούν περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθούν από τη γονική εστία είναι οι Κροάτες (32,4 ετών), οι Σλοβάκοι (30,9 ετών), οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι (30,2 ετών), οι Πορτογάλοι (30 ετών), οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί (29,7 ετών) και οι Ελληνες (29,4 ετών).

Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες παρατηρείται ότι τα αγόρια αργούν περισσότερο να εγκαταλείψουν το σπίτι των γονιών τους σε σχέση με τα κορίτσια. Στην Ελλάδα τα αγόρια αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία 30,8 ετών έναντι 27,4 ετών στην Ε.Ε. Αντίθετα, τα κορίτσια στην Ελλάδα αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία 28 ετών έναντι 25,4 ετών στην Ε.Ε. Εκτός από την Ελλάδα, σε άλλες επτά χώρες (Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) παρατηρείται ότι οι άνδρες εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους σε ηλικία άνω των 30 ετών. 

Σε γενικές γραμμές, στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσον όρο, στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 20 ετών, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες η μέση ηλικία ήταν στα τέλη της δεκαετίας των 20 ή στις αρχές της δεκαετίας των 30.