Έσπευσαν να σταθούν πλάι μας

Έσπευσαν να σταθούν πλάι μας

Πρωτοφανής η ενίσχυση από ξένες χώρες στη μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Γορτυνία

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφτασαν στην Αθήνα τη νύχτα της 5ης Αυγούστου, ενώ ώρες νωρίτερα είχε σημειωθεί η μεγάλη αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και η φωτιά έτρεχε ξανά εκτός ελέγχου προς κατοικημένες περιοχές. Το επόμενο πρωί, 80 Γάλλοι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη των Αφιδνών, στο πλευρό Ελλήνων συναδέλφων τους και εθελοντών. «Τους βοηθήσαμε να υπερασπιστούν τα σπίτια», λέει ο αντισυνταγματάρχης και επικεφαλής μιας εκ των γαλλικών ομάδων Ντιντιέ Ταλμπό. «Είχαμε και την ενίσχυση εναερίων μέσων, αλλά ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνεις πού βρισκόταν το μέτωπο της φωτιάς».

Οταν με κόπο οριοθετήθηκε πλέον η πυρκαγιά, οι Γάλλοι πυροσβέστες φρόντιζαν να μην ξεπηδήσει μέσα από τις στάχτες κάποια φλόγα και φουντώσει εκ νέου η φωτιά. Αλλάζοντας στρατηγικά πόστα, ανάλογα και με τις υποδείξεις των ελληνικών ομολόγων τους, κάλυπταν τις τελευταίες ημέρες δυσπρόσιτα σημεία σε Αφίδνες, Μαλακάσα και Ιπποκράτειο Πολιτεία. Χτένιζαν με τα πόδια τις πλαγιές, έκοβαν με αλυσοπρίονα και τσεκούρια δέντρα και κλαδιά που σχημάτιζαν μια συμπαγή μάζα σε έναν τόπο όπου κάποτε υπήρχε δάσος. Εσκαβαν το έδαφος και διέβρεχαν την καμένη γη σε σημεία που ακόμη κάπνιζε.

«Δεν ήταν περιοχές που μπορούσαν να προσεγγιστούν με οχήματα και έπρεπε να κάνουμε αυτή την ανάβαση για να σβήσουμε και το παραμικρό κομμάτι φωτιάς», λέει σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Κ» ο κ. Ταλμπό. Ο ίδιος επιχειρεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά στην ομάδα του υπάρχουν συνάδελφοί του που είχαν συνδράμει και πριν από τρία χρόνια σε άλλες φωτιές στη χώρα μας. 

Έσπευσαν να σταθούν πλάι μας-1
Σέρβος πυροσβέστης στην Εύβοια. (Φωτ. SOOC / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU), στην Ελλάδα στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες περίπου 1.000 πυροσβέστες, 200 οχήματα και 9 αεροπλάνα ως διεθνής ενίσχυση για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Πολύτιμη βοήθεια έφτασε μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Βρετανία. Μεταξύ άλλων αεροπλάνα προσέφεραν η Κροατία και η Ισπανία. Σε ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν με εναέρια μέσα ΗΠΑ και Ρωσία. Βοήθεια στάλθηκε και από Ουκρανία, Σερβία, Ισραήλ, Μολδαβία, Κατάρ και Κουβέιτ.

Οι ξένες αποστολές αναπτύσσονταν στην Αττική, στην Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ τις τελευταίες ημέρες αρκετές απορροφήθηκαν και στο νέο μεγάλο μέτωπο της Αρκαδίας, στη Γορτυνία. Μόλις ολοκλήρωνε την επιτήρηση για τυχόν αναζωπυρώσεις στην Αττική, η ομάδα του αντισυνταγματάρχη Ντιντιέ Ταλμπό θα μετέβαινε στην Πελοπόννησο, όπου ήδη επιχειρούσαν άλλοι συμπατριώτες του που είχαν φτάσει με οχήματα στο λιμάνι της Πάτρας. 

Ο κ. Ταλμπό υπηρετεί σε μια μονάδα που καλείται συχνά να δράσει σε άλλες χώρες. Οπως λέει στην «Κ», πριν από δύο χρόνια είχε σταλεί με συναδέλφους του στη Βολιβία όπου έπρεπε να αντιμετωπίσουν μεγάλες πυρκαγιές. «Η βλάστηση εκεί είναι διαφορετική, τα δέντρα τεράστια και χρειαζόταν να αξιοποιήσουμε μια διαφορετική τακτική. Καίγαμε μέρος της βλάστησης για να ανακόψουμε τη φωτιά», λέει. Αυτή η μέθοδος αποκαλείται «αντιπύρ» και ουσιαστικά πρόκειται για το ελεγχόμενο κάψιμο βλάστησης που αναμένεται να βρει η φωτιά στον δρόμο της, έτσι ώστε μόλις προσεγγίσει σε αυτό το σημείο να μην έχει τι άλλο να κάψει και να σταματήσει την πορεία της. «Ορισμένες φορές αυτό είναι αδύνατο να το επιχειρήσουμε στην Ευρώπη γιατί υπάρχουν πολλοί δρόμοι μέσα στο δάσος, διερχόμενα καλώδια ηλεκτροδότησης ή κτίσματα και οι συνθήκες είναι διαφορετικές», εξηγεί ο Γάλλος επικεφαλής σχετικά με το γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτή η τακτική στην Αττική.

«Υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή και διεθνής υποστήριξη και όλοι εργάζονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές στην Ελλάδα. Είμαστε χαρούμενοι που δουλεύουμε στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων μας», προσθέτει.

Έσπευσαν να σταθούν πλάι μας-2
Γάλλοι πυροσβέστες σβήνουν και τις τελευταίες εστίες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η προσφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχείρησαν στα μέτωπα των πυρκαγιών σχολιάστηκε και από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και έγινε αποδεκτή με ευγνωμοσύνη. Σε μία περίπτωση πάντως, η ρουμανική ομάδα έπεσε θύμα διακίνησης ψευδών ειδήσεων. Σε ελληνική ιστοσελίδα διακινήθηκε στις 10 Αυγούστου μια υποτιθέμενη είδηση βάσει της οποίας ο επικεφαλής της ρουμανικής αποστολής παρουσιαζόταν να λέει πως «η φωτιά μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε». Με επιστολή του προς την ελληνική Πολιτική Προστασία την επόμενη ημέρα ο Ρουμάνος συνταγματάρχης Φλορίν Ποπ διέψευσε το ελληνικό δημοσίευμα λέγοντας ότι ουδέποτε είπε όσα του αποδόθηκαν.

Πηγές από τη ρουμανική πρεσβεία ανέφεραν στην «Κ» ότι η αποστολή τους ήταν μία από τις πρώτες που έφτασε στη χώρα μας και θα ήταν λυπηρό να επισκιαστεί η προσφορά τους από τέτοιους ισχυρισμούς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Ενεργούμε με έξι ειδικά οχήματα, δύο ερπυστριοφόρα και ένα drone. Εργαζόμαστε καλά με τους Ελληνες συναδέλφους μας, προσπαθούμε να μην αφήσουμε τη φωτιά να απλωθεί σε ένα γειτονικό χωριό», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων κατά την πρώτη του ημέρα στην Εύβοια ο συνταγματάρχης Ποπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρουμανικού DC News.

Ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης Ταλμπό όταν επιχειρούσε στη Βολιβία είχε μείνει σχεδόν ένα μήνα. Θυμάται ότι οι φωτιές που αντιμετώπισε με την ομάδα του εκεί έκαιγαν επί πολλές ημέρες. Οταν αναχωρούσαν για την Ελλάδα τούς είχαν ενημερώσει ότι θα παραμείνουν εκτός απροόπτου για δύο εβδομάδες. «Εικάζω ότι μετά θα μας στείλουν σε κάποια άλλη χώρα. Υπάρχουν πολλά κράτη που ζητούν αυτή την περίοδο διεθνή βοήθεια. Εχουν ζητήσει τη συνδρομή πυροσβεστών η Βόρεια Μακεδονία και η Αλγερία», λέει.

Έσπευσαν να σταθούν πλάι μας-3
Ο Ρουμάνος Φλορίν και ο Ελληνας Σπύρος –ο οποίος χάρισε στον Ρουμάνο συνάδελφό του μια ελληνική σημαία– σε μια ανάπαυλα της μάχης με τις φλόγες στην Εύβοια. (Φωτ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ / FACEBOOK)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή