ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τρίτη δόση

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησής της στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού»

Εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τρίτη δόση

Στην τελική ευθεία είναι οι διαβουλεύσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές ομάδες ασθενών και κυρίως μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους λόγω νόσου ή θεραπείας και ενδεχομένως να ακολουθήσουν άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και άτομα με μεγάλη έκθεση στον ιό (υγειονομικοί). Και όπως ξεκαθάρισε χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης της ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ήδη η επιτροπή έχει συλλέξει τις θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών σχετικά με την τρίτη δόση. Επίσης πρόσθεσε ότι η γνωμοδότηση θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και κυρίως τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τα αποτελέσματα ελληνικών και διεθνών μελετών που καταδεικνύουν ότι σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς το επίπεδο αντισωμάτων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά, καθώς και στοιχεία που δείχνουν ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συνδέεται με την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Τα παιδιά 

Η κυρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε και τις συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω, επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική απόφαση ελήφθη για την προστασία των παιδιών και του περιβάλλοντός τους, και την επαναφορά της διά ζώσης εκπαίδευσης και των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Τόνισε, δε, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν τα παχύσαρκα παιδιά, τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας από όλα τα συστήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό), με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, προς το παρόν έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού για εμβόλιο το 4% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών και το 12,6% των εφήβων 15 έως 17 ετών. Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 40,5% στους 18 έως 24 ετών έως το 85,5% στους 75 έως 79 ετών. Την εβδομάδα αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά μέσον όρο λίγο περισσότερα από 23.000 ραντεβού ημερησίως, ενώ τις τελευταίες δέκα ημέρες 75.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο. Εως και χθες είχε κάνει έστω μία δόση εμβολίου το 55,6% του γενικού πληθυσμού. 

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.218 νέα κρούσματα σε σχετικά μικρό αριθμό εργαστηριακών τεστ (38.317). Οι νέοι θάνατοι των ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 250 ασθενείς.